Hlavní obsah
Cestování

Jízdenkové peklo: Tři dopravci a chaos na trati Kolín - Nymburk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Konečně tu máme onu liberalizaci železnice a vše nemají na starost jen České dráhy. Bohužel, pokud jezdí několik dopravců v rámci veřejné služby jednu trať, tak z toho je spíše jízdenkové peklo. Tedy hlavně pro ty, kteří jezdí jednou za čas.

Článek

Dříve stačilo dojít k jednomu okénku a tam si koupit jízdenku. Dnes již se musí dojít na správnou pokladnu toho správného dopravce. To však za předpokladu, že daný dopravce vůbec pokladnu v místě má. České dráhy a RegioJet ji v Kolíně mají. Arriva ji nemá, ale zase alespoň má na místě prodejní automat.

Existují však dvě řešení, která jsou univerzální a nemusíme řešit, kterým dopravcem pojedeme.

PID

Prvním je PID neboli Pražská integrovaná doprava. To funguje na principu pásem, kdy z bodu A do bodu B platíme tolik, kolika pásmy projedeme. Lístek si můžeme koupit u okénka ČD, kde však musíte říci, od kdy chceme nastavit platnost jízdenky. Další možností je aplikace Lítačka, kde si ho můžeme nejprve koupit a aktivovat až později.

OneTicket

Opět lze koupit na pokladně ČD, ale zde doporučuji jejich aplikaci Můj vlak. Tato aplikace vyhledává všechny spoje v rámci veřejné služby, a tak nabídne i spoj, který neprovozuje ČD (jaký to rozdíl oproti konkurenci). Přednastavený je tedy rovnou OneTicket, který platí pro všechny dopravce a nemusíme tedy řešit, kdo daný spoj zrovna provozuje.

Řešení tedy existuje a je poměrně jednoduché. Kdo jezdí jen občas však zpravidla neví, které aplikace by měl mít v mobilu nainstalované, aby předešel případným problémům s neplatností jízdenky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz