Hlavní obsah
Cestování

Jízdné přes tarif ČD je o několik desítek procent dražší než přes tarif PID

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Kolem desátého dne v prosinci vždy dochází ke zdražení tarifu Českých drah a to zpravidla o inflaci. Jaký je tedy teď rozdíl mezi tarifem Českých drah a Pražské integrované dopravy?

Článek

PID se snad každým rokem rozšiřuje a dnes již pokrývá skoro celý Středočeský kraj. Osobně ho využívám již od prvního dne, kdy začal být platný u nás ve městě. Abych se dostal z jednoho konkrétního místa do druhého jsem ze začátku platil pouze 76 korun, což se za těch pár let zvedlo na rovných sto korun. Přesto tato cena je stále velmi výhodná oproti standardnímu tarifu Českých drah.

Teď tedy již konkrétněji. V neděli odjíždím a v pátek se zase vracím. Jezdím tedy dvě stejné trasy prakticky každý týden a s těmi budu počítat. V tarifu PID mě jedna cesta stojí již zmiňovaných sto korun. V tarifu ČD je to dnes po zdražení již 188 korun, což je jednoduchou matematikou o 88 % více.

Je sice pravda, že s tarifem PID nemohu cestovat zpravidla vlaky kategorie Ex, IC a EC, ale i tak je možnost během jedné celé hodiny využít cca 4 spoje, a to spoje typu Os, R a Sp. Ve výsledku tedy většinou nemohu nastoupit během jedné celé hodiny pouze na jeden z vypravených spojů, což je omezení, se kterým se dá stále celkem slušně cestovat. Navíc na lístek PID lze potom ještě případně cestovat po Praze do doby vypršení jeho časové platnosti.

Pokud si vezmeme, že rok má 52 týdnů a jezdím dvakrát v týdnu, tak s tarifem ČD bych zaplatil za rok 19 552 korun, kdežto s tarifem PID zaplatím pouze 10 400 korun, což je o 9 152 korun méně, a to je částka, která je již velmi zajímavá na to, aby byla ignorovaná. Přesto o možnosti cestovat s tarifem PID ne všichni cestující vědí, ačkoliv právě u pokladny ČD jej lze bez problémů zakoupit. Samotné pokladní ho však sami nikomu nenabídnou. Každý si o něj musí sám říci.

Poznámka: Byly srovnávány tarify pro dospělou osobu bez jakýchkoliv slevových akcí a kartiček, které ale zase nějakou částku stojí.

Poznánka 2: Článek byl napsán a uložen v pondělí se zveřejněním ve středu ráno. Nejedná se tudíž o reakci na podobný článek, který zde vyšel v úterý.

Anketa

Znáte a využíváte PID?
Ano, využívám
81,5 %
Ano, ale nevyužívám
7,4 %
Ne, slyším o tom poprvé, ale nevyužiji
7,4 %
Ne, slyším o tom poprvé a určitě toho využiji
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz