Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsem rád, že jsem neprožil většinu svého života před rokem 1989

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

A ani nepotřebuji žádné to porovnání, které je velmi častým argumentem zastánců minulého režimu.

Článek

Fakta jsou totiž naprosto jasná.

Svoboda slova

Dnes si můžu klidně zanadávat na Rakušana, Fialu, Okamuru či Babiše bez strachu, že se u mě doma za pár hodin zastaví kluci z StB a odvedou si mě kamsi.

Samozřejmě pokud se nejedná o konkrétní výhrůžky zabitím rodiny a podobně. To již není svoboda slova, ale vyhrožování, což stále nemůže spousta zastánců minulého režimu pochopit.

Studium

Dnes si může každý studovat co chce a co ho baví. Nebere se ohled na to, jací jsou jeho rodiče a rodina celkově. Možnosti má každý stejné a pokud na to student má, tak může vystudovat skutečně to co chce. A nejen u nás, ale třeba i v zahraničí.

Zboží

Není to jen o tolik oblíbených banánech a exotickém ovoci, ale je to vlastně o všem. Potraviny, léky, elektronika a další. To vše se k nám dostává z celého světa a zvyšuje tak konkurenci na trhu, který musí reagovat například snížením cen. Dnes stačí například na novou televizi bohatě jedna výplata.

Kultura

Nemáme dnes žádné zakázané autory, knihy či hudbu a nejsme formováni pouze stranicky schválenou kulturou. Díky internetu (to je kapitola sama o sobě) můžeme za pár minut od vydání poslouchat prakticky jakoukoliv hudbu. A co má být, že třeba nestojí za nic. Prostě můžu a o to tu jde.

Vojenská služba

Být dva roky zavřen třeba několik set kilometrů od domova? Opravdu byl sen mladého muže nechat se někam zavřít a strávit tam dva roky svého života? Dva roky, hlavně v mladém věku, jsou velmi dlouhá doba na to, abych je jen tak zahodil a dělal něco co nechci, pro někoho kým pohrdám.

Cestování

Ze dne na den a z hodiny na hodinu si dnes můžu říci, že se chci jet podívat na fotbalový zápas Bayernu Mnichov a jedu. Žádný ostnatý drát na hranici není, a tak mě tu nemůže nikdo zadržovat. Jediným omezením jsou maximálně finance.

To jsou asi ty nejzákladnější body, které jasně ukazují, že dnešní režim je pro život jednoznačně lepší a zajímavější.

Pokud by však někomu tyto vymoženosti nechyběly, tak chápu, že výhodnější pro něj mohl být minulý režim. Je tedy na zvážení, zda neopustit republiku a žít v nějaké zemi, která je podobná té před rokem 1989. Možnosti tu rozhodně jsou. A nezkoušejte to obrátit, protože opačně to nejde. Opuštění republiky by bylo v případě návratu režimu totiž trestné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz