Hlavní obsah
Nakupování

Kontrolujete si sériové číslo na výrobku, obalu a na účtence?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Každá televize má své unikátní sériové číslo

Možná to zní jako naprosto pitomá otázka, ale od začátku výrobního procesu až po finální prodej existuje spousta míst, kde se mohou sériová čísla pomíchat a způsobit potenciální problém.

Článek

Tím problémem může být fakt, že na účtence máte jiné sériové číslo než na samotném výrobku. Pokud je vše v pořádku a vše šlape jako hodinky, tak vás tato věc nemusí v podstatě trápit. Problém může nastat ve chvíli, kdy budete chtít uplatnit záruku a na faktuře bude jiné číslo než na výrobku. To totiž může zavánět třeba pokusem o podvod. Sice dnes existují určité možnosti reklamování i bez účtenky, takže je dost možné, že i tak byste byli v reklamaci úspěšní, ale není lepší problémům předcházet?

I sebelepší výrobní proces může selhat a všude pracují lidé, kteří dělají chyby a to ať při manipulaci s výrobkem, tak třeba i při nastavení strojů. Existuje sice spousta kontrol, které by případnou záměnu měly odhalit, ale ne vždy se tak musí nutně stát.

Dalším v řetězci jsou sklady. Těm dorazí palety s výrobkem třeba z druhé strany světa a při jejich několikanásobné manipulaci může dojít k poškození obalu. Co teď s tím? Zboží se samozřejmě nevyhodí, pokud není samo o sobě poškozené. Jeli to však možné, tak se přebalí do nového obalu. A právě zde hrozí další možná záměna sériového čísla při manipulaci a vložení do správného obalu.

Posledním v řetězci je prodejce a i tam se můžou výrobky pomíchat. Představte si, že výrobek je na prodejně vystavený dvakrát nebo dokonce vícekrát a nový již není na skladě. Dojde tedy k zabalení jednoho z nich, ale zákazník musí doufat v zabalení do správného obalu, protože právě z něj se skenuje sériové číslo na fakturu.

No a co když místo sériového čísla prodejce naskenuje něco úplně jiného? I to se může stát a mně se v minulosti stalo. Místo sériového čísla mi naskenovali na fakturu EAN kód, což je něco jako obecné číslo výrobku, takže stejné má několik milionů kusů. Naštěstí jsem si toho doma všiml a fakturu mi bez problémů opravili.

Dříve jsem správnost sériového čísla nekontroloval, ale po mých zkušenostech ze skladů a prodeje kontroluji všechny výrobky, které mají sériové číslo. A v rámci předcházení problémů to doporučuji všem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz