Hlavní obsah
Názory a úvahy

Korespondenční volba je krokem do 20. století a ne do 21. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Občas se mi zdá, že se snažíme opět vynaleznout kolo. Místo toho abychom vkročili rovnýma nohama do 21. století, tak se zabýváme věcí, která byla moderní a možná na svou dobu i revoluční ve století minulém.

Článek

Korespondenční volbu jsme zde do dnes neměli a od roku 2025 by se mělo jednat o novinku, která má usnadnit volbu lidem, kteří mají nějaký typ pobytu v zahraničí. Musím říci, že na jednu stranu to zní super a nabízí se i otázka, proč to do dnes vlastně nešlo? Na tuto otázku bohužel neumím odpovědět, ale musím uznat, že každé politické rozhodnutí, které usnadní volbu v zahraničí, vítám. Já sám si neumím představit situaci, kde bych musel letět třeba několik set kilometrů na nějaký náš zastupitelský úřad. Ono celkem to totiž mnohokrát není výlet na pár hodin, ale aby byla vůbec jistota odvolení, tak se v některých případech musí lidé dostat do daného města s předstihem minimálně jednoho dne a zařídit si tam i nějaké ubytování, což samozřejmě společně s cestou něco stojí. Ve výsledku tak může jedno odvolení přijít i na několik tisíc. No udělali byste to třeba vy? Já sám musím přiznat, že bych se na to asi vykašlal.

Čemu však nerozumím je fakt, že jsme již v jednadvacátém století a korespondenční volba je již poměrně zastaralá záležitost. Samozřejmě tam kde do teď fungovala asi není vyloženě nutnost hned něco měnit, ale proč ji zavádět tam, kde do teď nebyla? V této době, kdy v některých státech již fungují volby přes internet, se zabýváme nějakým prehistorickým systémem. Proč vlastně? Myslím, že není nutné svět ve všem dohánět a kopírovat, ale občas je nutné ho svým způsobem předběhnout a teď jsme měli jedinečnou možnost. Bohužel jsme opět zvolili tu horší, a tak zase jen budeme dohánět svět, místo toho abychom udávali směr.

Třeba se však dočkám onoho udávání směru s doklady v mobilních telefonech, které má být za pár dní spuštěno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz