Hlavní obsah
Finance

Má cenu se dnes hnát za desetinami procent na spořicích účtech?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Před dvěma lety, kdy byly na vrcholu akcie a Bitcoin takřka lámal rekordy, se pro některé lidi stalo ze spojení „spořící účet“ takřka sprosté slovo, ale svůj význam rozhodně měl tehdy, má ho teď a bude ho mít i za pár let.

Článek

Jelikož standardní účty většinou nemají žádné nebo jen minimální úročení, tak je celkem logické přesunout svoji rezervu na nějaký spořící účet. Úroky 5-6% nejsou sice kvůli aktuální inflaci na první pohled nijak zázračné, ale opravdu je z hlediska likvidity nejlepší mít rychlé peníze zde bez prakticky jakéhokoliv rizika. Peníze, které budete potřebovat třeba za týden či za měsíc, opravdu není dobré dávat na nějaké investiční platformy.

Hlavní otázkou je, zda má smysl nějak extra řešit rozdíly v úročení, které jsou třeba jen kolem 0,2-1 procenta. Za mě moc ne, protože úroky se mění každou chvíli a ten, kdo má dnes nejvyšší, tak ho za pár týdnů mít nemusí. Věnovat čas a energii přelévání z jednoho účtu na druhý není moc efektivní. To radši věnujte čas něčemu užitečnějšímu, třeba právě z oblasti financí. Úroky stejně za pár měsíců začnou zase postupně klesat a rozdíly tím pádem budou opravdu minimální.

To vše platí samozřejmě ve chvíli, kdy máte na účtu opravdu jenom nějakou tu provozní rezervu a ne všechny vaše úspory, což ale nebylo nikdy extra výhodné.

Zmínil bych zde ještě takzvanou „investiční rezervu“, kterou nabízí jedna nejmenovaná investiční platforma a je to obdoba spořícího účtu. Nabízí sice největší úrok, ale s tím, že daň ze zisku se nestrhává automaticky, ale při určitém zisku si jí musíte odvést sami a hlavně peníze si nemůžete vybrat hned, ale musíte čekat na obchodní den, který je zpravidla dvakrát v týdnu. Zde tedy stojí za to si říci, zda o něco větší úrok za toto stojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz