Hlavní obsah
Jídlo a pití

Na kolik nás vyjde výroba piva doma tou nejjednodušší formou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tefi

Vlastní pivo

Žijeme v zemi piva zaslíbené. Minimálně mikropivovar je takřka na každém kroku, takže ochutnávat pravidelně něco nového není problém. Co si však vyzkoušet vyrobit vlastní pivo? A vyplatí se to vůbec?

Článek

Podíváme se na tu úplně nejjednodušší možnost výroby piva doma, která se ani nedá nazvat vařením piva, ale spíše smícháním několika ingrediencí.

Nejprve si musíme koupit vlastní domácí mikropivovar. Je několik e-shopů, u kterých ho lze získat, a cena se pohybuje kolem cca 1500 korun bez surovin.

Teď si musíme ujasnit, jaké pivo budeme chtít vlastně „uvařit“. Pro začátek asi nějaké to plzeňského typu se svrchním kvašením. Budeme tedy potřebovat mladinový koncentrát s kvasnicemi (550 korun), kvasný cukr pro prvotní fermentaci (230 korun) a kvasný cukr pro sekundární fermentaci (70 korun). Z těchto surovin se vyrobí 23 litrů piva (6 galonů), takže pokud nepočítáme vodu, tak jsme na cca 20 korunách (850/46).

Ovšem to celé musíme někam stočit, takže musíme připočíst lahve, které máme za tři koruny z místního supermarketu, a to celé uzavřít zátkou za korunu. Pokud tedy koukám na finální výrobek v láhvi, tak ten má v tuhle chvíli hodnotu dle použitých materiálů 24-30 korun.

Jak jde vidět, tak na cenu většiny piv v supermarketu se nedostaneme, takže z hlediska ekonomického tam smysl není. Pokud si však chceme udělat radost „vlastní“ značkou a třeba se tak trochu předvést před kamarády, tak proč ne. No a pokud nás to bude bavit, tak se postupně můžeme dostat již k samotnému opravdovému vaření piva za pomoci sladu a chmele a potom třeba ještě dále k výrobě vlastního sladu atd.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz