Hlavní obsah
Aktuální dění

Napadl sníh. Kdo ho má odklidit a kdo za to nese odpovědnost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/users/jillwellington-334088/

Sněhová nadílka

Máme tu prosinec a „konečně“ nám napadl nějaký ten sníh. Na horách to může být velmi příjemné, ale v nížinách to vždy způsobuje problémy a chaos. Často nastává také otázka kdo má povinnost sníh ze země a rampouchy ze střech odklidit.

Článek

Před pár lety byla situace taková, že každý kdo bydlel v nějakém domě, tak vzal hrablo či sůl a snažil se sněhovou nadílku odklidit. Dělal to nejen kvůli tomu, aby se sám dostal pohodlně a bez úrazu ze svého domu, ale hlavně kvůli povinnosti tuto činnost provádět. Kdyby tak nedělal, tak v případě nějakého zranění kolemjdoucí osoby z toho mohl mít zbytečné problémy.

Dnes je situace jiná. Dnes za údržbu chodníků zodpovídají jejich majitelé a to jsou převážně obce. Ty se samozřejmě snaží co nejdříve chodníky upravit tak, aby byly co nejlépe průchozí a nehrozilo žádné zranění kolemjdoucí osoby.

Je tedy na obyvateli domu zda počká na to, až sníh odklidí obec a nebo si cestu jak pro sebe, tak pro jiné upraví sám. Povinnost a odpovědnost nemá, ale určitě by bylo lepší alespoň část chodníku upravit tak, aby se i on sám před svým domem nezmrzačil.

Jinak je to však s rampouchy a sněhem ze střechy. Ta střecha totiž patří samozřejmě k domu a tam již vlastníkem není obec. Zde je odstranění, ohrazení či označení o možnosti pádu plně v režii majitele domu či SVJ. Pokud tak nebude provedeno, tak hrozí riziko žaloby ze strany poškozené osoby, na kterou nějaký ten rampouch či sníh spadl. A rampouchy mohou být při své váze a tvaru velmi nebezpečné.

Dejte si tedy pozor, ať se nedostanete do zbytečných problémů.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz