Hlavní obsah
Aktuální dění

Navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc jen pro někoho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Zatím je to sice jen návrh, ale vzhledem k faktu, že vládní koalice má v poslanecké sněmovně většinu, lze předpokládat jeho schválení. Je však jeho základní podoba spravedlivá? Asi není, ale někde se tlustá čára udělat v tuto chvíli musí.

Článek

Novela zákona mluví o navýšení rodičovského příspěvku o 50 000 korun a to na celkových 350 000 korun po dobu čerpání tří let. Asi nemohu nic namítnout proti zvýšení tohoto příspěvku, protože jakákoliv částka se musí jednou za čas zvýšit a je jedno jestli je to dávka, příspěvek či mzda. Vždy je tu nějaká inflace a ta za poslední dobu byla vyšší, než na jakou jsme si v minulých letech zvykli.

Zásadním tématem je fakt, že zvýšení se má týkat pouze dětí narozeních až v roce 2024. Například poslanec Juchelka za ANO argumentoval faktem, že děti narozené pár minut po novém roce budou o 50 000 korun bohatší než ty, které se narodí pár minut před půlnocí. Ano to je samozřejmě pravda, ale pokud dáme tento příspěvek všem aktuálně čerpajícím, tak se dostaneme zpět do roku, kdy budeme moci říci, že i děti narozené před tímto rokem jsou chudší než ty později narozené. To však nikomu nevadí.

Přitom by stačila jedna jednoduchá věc. Než jednou za čas zvyšovat skokově rodičovský příspěvek a vést další hádky o tom, jak moc je to spravedlivé či ne, tak by bylo mnohonásobně lepší určit stejně jako u důchodu pravidelnou roční valorizaci, která bude naprosto jasně daná. Sice se stále každý rok narodí o něco bohatší děti, ale rozdíl nebude natolik vysoký, aby někomu stálo za to se o tom dohadovat a dělat z toho politické téma.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz