Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Nebezpečí objednávání na čínských tržištích: Vaše zdraví a bezpečnost v ohrožení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Nakupování na čínských online tržištích, jako jsou Temu, AliExpress, Wish a další, se stává stále populárnějším. Atraktivní ceny a široká nabídka produktů lákají miliony zákazníků po celém světě.

Článek

Přestože se to může zdát jako výhodný způsob, jak ušetřit peníze, existují závažná rizika spojená s nákupem elektroniky a dalších produktů z těchto zdrojů.

Moje nedávné osobní zkušenosti ukazují, jak nebezpečné může být objednávání těchto výrobků. Koupě powerbanky, jejíž baterie se po několika měsících nafoukla, a nabíječky, ze které se po pár dnech začalo kouřit, je varovným signálem pro všechny spotřebitele.

Kvalita a bezpečnost na prvním místě

Jedním z hlavních problémů s produkty zakoupenými na čínských tržištích je jejich často nízká kvalita. Mnohé z těchto produktů nesplňují mezinárodní bezpečnostní standardy. Na rozdíl od renomovaných značek, které podléhají přísným kontrolám kvality, mnoho výrobků z čínských tržišť prochází minimálními kontrolami, pokud vůbec nějakými.

Případ nafouklé baterie: Powerbanky jsou skvělým příkladem. Když se baterie nafoukne, znamená to, že dochází k chemické reakci uvnitř, která může vést k úniku plynu nebo dokonce k zahoření. Tento problém je často způsoben nekvalitními články baterie nebo špatnou konstrukcí zařízení.

Nabíječka, ze které se kouří: Podobně je tomu i u nabíječek. Když se z nabíječky začne kouřit, může se jednat o signál přetížení nebo zkratu v obvodu. To může být způsobeno nekvalitními komponenty nebo špatnou konstrukcí, které neodpovídají bezpečnostním normám.

Chybějící certifikace a falešné produkty

Další riziko spočívá v absenci správné certifikace. Produkty, které nejsou certifikovány podle evropských (CE) nebo amerických (UL) bezpečnostních standardů, mohou být potenciálně nebezpečné. Často se setkáváme s falešnými certifikacemi nebo s produkty, které tyto značky neoprávněně používají.

Navíc mnoho značek, které se prodávají na čínských tržištích, jsou padělky nebo napodobeniny. Tyto falešné produkty nejenže porušují práva duševního vlastnictví, ale také představují značné riziko pro spotřebitele. Padělky často používají levnější materiály a zjednodušené výrobní postupy, které mohou vést k selhání produktu.

Nakupování na čínských tržištích může být lákavé kvůli nízkým cenám, ale je důležité mít na paměti potenciální rizika. Vaše zdraví a bezpečnost by měly být vždy na prvním místě. Alespoň u elektroniky o tom prosím popřemýšlejte.

Na závěr přikládám fotky, jak dopadla ona zmiňovaná powerbanka.

Foto: Tefi

Powerbanka 1

Foto: Tefi

Powerbanka 2

Poznámka: Autor článku pracuje v provozu, kde na nafouklé baterie naráží poměrně často a již viděl, co některé dokáží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz