Hlavní obsah
Finance

Nenechte svoje peníze z penzijního připojištění propadnout penzijní společnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Penzijní připojištění má jednu takovou poměrně podstatnou nevýhodu. Za určitých podmínek Vaše naspořené peníze mohou propadnout penzijní společnosti a pozůstalí nemusí získat všechny naspořené peníze.

Článek

Je tomu opravdu překvapivě tak. Pokud by došlo k úmrtí, tak peníze připadnou obmyšlené osobě. Samozřejmě za předpokladu, že je tato osoba uvedena ve smlouvě. Ta si může vybrat zda chce vybrat částku jednorázově či ve splátkách.

Pokud dojde k jednorázovému vyrovnání, tak sice přijde o státní příspěvky, ale celá věc je v podstatě uzavřena. Pokud si však vybere možnost splátek (pozůstalostní penze), tak sice dostane i státní příspěvky, ale může dojít k situaci, kdy zemře i ona obmyšlená osoba dříve než je vše vyplaceno. Teď by asi většina lidí logicky čekala, že zbytek bude součástí dědického řízení obmyšlené osoby, ale bohužel nemusí tomu tak být. Zbytek peněz může zůstat penzijní společnosti a ta ho využije pro své aktivity. Toto má však každá penzijní společnost nastavené jinak.

Co z toho plyne? Určení obmyšlené osoby není povinné a je na každém zda jí vůbec určí. Pokud obmyšlená osoba není určena, tak odbytné připadne do dědického řízení, kde se sice přijde opět o státní příspěvky, ale celá věc je uzavřena a již nehrozí propadnutí peněz ve prospěch penzijní společnosti.

Ve starém transformovaném fondu stále spoří okolo tří milionů lidí, a proto každý, kdo ještě spoří v tomto fondu, by měl co nejdříve navštívit svoji penzijní společnost a informovat se. Riziko nevyplacení naspořených peněz je celkem reálné!

Pokud již investujete v novém doplňkovém penzijním spoření, tak tam již naštěstí tato věc nehrozí. Zase však nikdo negarantuje každý rok kladné či alespoň nulové zhodnocení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz