Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nerušme bankovní účty dezinformátorům. Čekají na to!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

ilustrační foto

Již je to nějaký čas, kdy se proti Fio bance vznesl na internetu i mimo něj poměrně slušný odpor. Důvodem bylo, že poskytuje transparentní účty lidem, kteří jsou spojeni s českou dezinformační scénou a odmítá je jen tak zrušit.

Článek

Jsem rád, že Fio banka tyto výzvy z lidu nevyslyšela. Proč? Protože jsme v demokratické společnosti a téma je natolik závažné, že by o rušení účtů neměli rozhodovat lidé někde na Facebooku či jinde ve vodách internetu.

Lidem jako je Peterková, Zítko, Vrábel a podobně se jako většina lidí směruju a těžce s nimi nesouhlasím, ale zrušení účtu (byť třeba jen transparentních) by mohlo znamenat celkem nebezpečný precedens do budoucnosti.

Již delší dobu je zde skupina lidí, kteří varují před plně elektronickými penězi a koncem standardních fyzických peněz, kdy není nic jednoduššího než nějakou osobu jen tak bez mrknutí oka odstřihnout od svého účtu v bance. Tento krok by jim bohužel dával za pravdu a banka sama nemůže (ani pod tlakem veřejnosti) někomu jen tak zrušit účet, přestože dělá něco, co je přinejmenším kontroverzní.

Jediný, kdo může v tomto případě v demokratické společnosti rozhodnout, je soud. Pokud soud řekne, že výběr peněz odporuje nějakému našemu zákonu, pak je zrušení účtu v pořádku. I zde bych však byl co nejvíce opatrný, protože právě zrušení účtu může být další záminkou, kterou by dezinformační scéna mohla využít ve svůj prospěch a přesvědčit tak další lidi, že vše se děje jen se záminkou je umlčet, aby se nikdo nemohl dozvědět tu jejich „pravdu“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz