Hlavní obsah
Počítače a elektronika

Nomofobií, strachem z nedostupnosti mobilního telefonu, trpí především starší generace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Asi to zní paradoxně, protože drtivá většina lidí určitě předpokládá, že touto fobií trpí především mladší generace, ale po přečtení českého internetu je jasné, že jí trpí spíše generace starší.

Článek

Nejprve si řekněme, co to ta nomofobie vlastně je. Jak uvádí třeba server irozhlas, tak jednou z definic může být toto: „Lidé se obávají, že se jim vybije baterka, ztratí signál nebo jim ho někdo ukradne.

A přesně tuto definici splňuje dnešní starší generace. A jak jsem na to přišel? Četli jste v posledních letech názory této generace na všelijaké ty moderní technologie? Pokud ano, tak jistě víte, že jedním z častých argumentů, proč danou věc nevyužívat je právě nedostupnost mobilního telefonu a případné možné potíže s tím spojené.

Co když se ti vybije mobil? Co když nebudeš mít signál? Co až ti ten mobil ukradnou? Jistě tyto věty znáte a mockrát jste je slyšeli nebo někde četli ve chvíli, kdy se někde mluvilo či psalo o nějaké té technologické novince, která má pomocí mobilního telefonu usnadnit nějaký úkon.

Co na tom, že tyto argumenty jsou naprosto liché a zabezpečení těchto funkcí je na vysoké úrovni. Co na tom, že tyhle funkce vlastně ten signál ani nepotřebují. Znalí vědí, že je to vše nesmysl, ale starší generace trpící nomofobií, se těchto věcí evidentně děsí.

Takové jízdenky v mobilu (při prokazování) nebo platba kartou žádný signál nepotřebují a fungují offline. Mobil vydrží nabitý celkem dlouho a každý zná výdrž toho svého a podle toho se chová. Nehledě na to, že dnes se dá nabít či dobít skoro všude. Třeba v i v autobusu. Plus zde máme samozřejmě i v dnešní době tolik oblíbené powerbanky, které stojí pár stovek.

Není se tedy třeba těchto věcí nijak obávat. Každý, kdo tyto technologie využívá, si dokáže vše zařídit tak, aby nenastal žádný problém. Ovšem vysvětlujte to někomu s nomofobií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz