Hlavní obsah
Finance

Odbytné u doplňkového penzijního spoření. Vyberte peníze od zaměstnavatele a rychle pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Zaměstnavatel, u kterého pracuji, poskytuje příspěvek na penzijní spoření, což nedělá bohužel každý. Byl jsem tedy celkem překvapen, že tento benefit na mém oddělení nikdo kromě mě nevyužívá. Alespoň tedy tak, aby vybral jen ty příspěvky.

Článek

Penzijní spoření a vlastně celkově spoření na důchod, na který si má dnes z nějaké části spořit sám jedinec, je hlavně v současné době celkem horké a kontroverzní téma. Asi nemá cenu někoho přesvědčovat o vhodnosti nebo nevhodnosti DPS, ale ty příspěvky zaměstnavatele bych jen tak ležet ladem nenechal. Proč nebrat, když mi je někdo dává?

Pokud penzijko nemáte a nechcete si tímto systémem spořit, tak dobře. Ovšem pokud vám zaměstnavatel nabízí třeba 1 000 korun na penzijko, tak mu je jen tak necháte? Bohužel dost lidí nechá a přitom může využít jednoduchý trik, jak tyto peníze získat pro sebe.

Vtip je v tom, že DPS lze vypovědět po dvou letech spoření tak, abychom z něj tyto peníze dostali. Při sjednání si tedy stačí nastavit ten nejmenší možný vlastní příspěvek. S ním sice nedostaneme žádný státní příspěvek, ale o něj bychom stejně přišli.

Po dvou a více letech můžeme tedy smlouvu zrušit a zažádat o odbytné. Dostaneme tak svoje vlastní vklady (minimum), peníze zaměstnavatele zdaněné patnácti procenty a výnosy zdaněné rovněž patnácti procenty. Teoreticky tak po dvou letech vybereme kolem dvaceti tisíc, ale samozřejmě záleží na faktu, zda výnosy byly kladné či záporné. Každopádně rozhodně je to částka, kterou jen tak na ulici nikdo nenajde a byla by škoda jí nechat někomu, kdo nám jí sám nabízí.

Přemýšlejte o tom.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz