Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Otevřené a zavřené obchody ve svátek. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Léta se mluvilo o tom, zda mají být obchody ve státní svátky otevřené či zavřené. Před několika lety naši zákonodárci rozhodli a nebyli by to oni, kdyby z toho zase nevznikl zmatek a paskvil.

Článek

Na první pohled se nabízela jen dvě řešení a tedy vše nechat na vůli majitele a nebo vše nechat zavřít. Já osobně bych byl pro první možnost, protože za mě by měl o takovýchto věcech rozhodovat zásadně majitel společnosti. Druhá možnost je zbytečně restriktivní, ale bohužel i tak to někde ve světě mají.

Naši zákonodárci však přišli s rozhodnutím, za které by se nemusela stydět ani princezna Koloběžka či král Šalamoun. Některé svátky budou totiž moci být provozovny otevřené bez omezení a některé svátky budou moci být otevřené jen ty menší provozovny a ty nad 200 m2 budou muset být zavřeny.

Nádhera! Ono to nejde jednoduše, ale musí se do toho vnést co největší zmatek, který ve výsledku musí řešit soudy i několik let. Jako příklad lze uvést spor o to, co vlastně je vůbec prodej a zda se to týká i výdeje zboží objednaného přes internet. Nutno podotknout, že soud rozhodl, že výdej není prodej a tak výdejny mohou být otevřené.

Jedním z argumentů pro zavření obchodů byl fakt, že si zaměstnanci obchodů budou moci užívat volný den se svojí rodinou. Byl by to super nápad, ale škoda že to samé tedy nemohou dostat zaměstnanci pracující ve skladech, v pohostinství či jiných službách. To by si však ono volno a případné výlety nemohli naplno užívat právě zaměstnanci, kteří pracují v těchto uzavřených prodejnách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz