Hlavní obsah
Lidé a společnost

Povinná ruština na některých českých školách? Vždyť to vlastně nemusí být vůbec ke škodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Popravdě jsem neměl tušení, že se u nás povinně učí právě ruština. Není to sice tak, že na všech školách, ale i tak. Ovšem za mě v tom nevidím zásadní problém, možná to může být vlastně i výhoda.

Článek

Dle tohoto článku s tím mají někteří lidé problém. Chápu, že na první pohled to může, vzhledem k tomu, co se děje ve světě, vypadat zvláštně, ale samotný ruský jazyk bych nijak nevyřazoval z výuky, když už tam je. Ve výsledku totiž může hrát jeho znalost silně ve prospěch lidí, kteří jej ovládají.

Již před válkou jsme zde měli spousty lidí z Ukrajiny a jejich počet se před dvěma lety citelně rozrostl. Snad v každé větší firmě pracuje nějaká ta ukrajinská menšina, a v některých již tvoří dokonce i většinu. No a k tomu další pracovníci z východu jako třeba z Kazachstánu nebo i ze samotného Ruska. Jak myslíte, že se tito pracovníci mezi sebou dorozumívají? Samozřejmě, že rusky. Snad jsem zatím nepotkal Ukrajince, který by rusky neuměl.

Až válka na Ukrajině jednoho dne skončí, tak bude třeba zařídit její obnovu. Zde si bude každý stát a každá firma chtít utrhnout něco pro sebe. Bude se v tom točit spousta peněz a firmy budou muset být připravené nejen odborně, ale i jazykově, a právě zde by mohla znalost ruského jazyka hrát velkou roli. Ono ani u nás, ani na Ukrajině není angličtina samozřejmostí a pochybuji, že se výraznější česká skupina občanů dorozumí ukrajinsky. S ruštinou zde pochodíte daleko snáz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz