Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Přechod z agentury do kmene nemusí být ze začátku vždy finančně výhodný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

ilustrační foto

Dnes je převážně ve větších firmách běžné, že drtivá většina nekvalifikovaných či méně kvalifikovaných profesí je obsazena pracovníky z pracovních agentur. Agenturní pracovník má většinou jediný cíl a to dostat se co nejdříve tzv. do kmene.

Článek

To znamená stát se zaměstnancem firmy, pro kterou do teď pracoval přes agenturu.

Většina firem toto podporuje a ty nejšikovnější zaměstnance si jednou za čas vezme pod sebe. Zde však může nový zaměstnanec narazit na jednu na první pohled paradoxní věc a to, že jeho první výplaty mohou být o něco nižší než ty pod agenturou.

Může za to průměrný výdělek, který se počítá z předchozího kalendářního čtvrtletí a je průměrem všech částí mzdy, čili i odměn a přesčasů. Čím více tedy agenturní pracovník pracuje, tím více dostává náhrady za přesčasy, dovolené či návštěvy u lékaře a to vše mu zvyšuje jeho průměr.

Pokud však přestoupí pod samotnou firmu, tak ačkoliv pracuje na stejné pozici a na první pohled se nic nemění, tak ve skutečnosti se jedná o změnu zaměstnavatele a toho nezajímají předchozí výdělky z agentury. Zde se začíná opět od začátku a na průměr zvyklý z agentury si musí chvíli počkat.

Z tohoto důvodu mohou být první výplaty nižší než byl zaměstnanec zvyklý, což může způsobit jisté rozladění a pochybnosti o správnosti rozhodnutí změnit zaměstnavatele, ale po nějakém čase se vše vrátí zpět. Stačí jen pracovat stejně jako předtím.

Zdroj: Vlastní zkušenost z několika firem z pozice řadového zaměstnance i pozice vedoucího pracovníka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz