Hlavní obsah
Finance

Proč někteří lidé odmítají platit kartou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Nikomu rozhodně neberu možnost platit hotově. Je to vlastně každého věc co preferuje. Za mě však neexistuje relevantní argument k odmítání platební karty. Zde je pět častých důvodů, proč někteří karty odmítají používat. Já s nimi však nesouhlasím.

Článek

Platba kartou je pomalá a zdržuje

Nezdržuje. Schválně si spočítejte čas od předání hotovosti po vrácení. K tomu častá otázka zda nemáte menší a následné hledání přesné hotovosti. V tu chvíli jste na delším čase než při pípnutí kartou či mobilem.

Banka nás sleduje a ví co si kupujeme

Neví. Ví maximálně kde a za kolik jste nakoupili, ale rozhodně neví co. Kdo to ale může vědět a ví je řetězec, jehož věrnostní kartu jste si pořídili a předali mu tak všechny svoje osobní údaje. To určitě za těch pár korun stojí, že?

Při výpadku elektřiny si nic nekoupíme

Ano to je sice pravda, ale to si nekoupíte ani za hotovost. Pokladní systémy jsou také na elektřinu a v případě výpadku vám nikdo nic neprodá. Když jsem kdysi dělal v obchodě, tak jsme museli hned zavřít a nikomu se nic neprodalo.

Údaje z platební karty lze snadno zneužít

Nelze. Pokud však někomu dobrovolně nedáte svoje platební údaje. To může být i jen to, že někomu kartu na nějaký moment dáte do ruky a nesledujete co s ní dělá. Zde se však již jedná o chybu uživatele a nikoliv systému karet.

Karty nám zdražují zboží

Je sice pravda, že za platbu kartou obchodník platí nějaký poplatek, ale to rozhodně neznamená, že platba v hotovosti ho nic nestojí nebo ve výsledku nemůže stát. Kontrola bankovek zda nejsou falešné, špatné vrácení, nedostatek směnné hotovosti či samotné ukládání do banky. To vše opravdu není zadarmo a představuje rovněž náklad.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz