Hlavní obsah
Finance

Proč nemám rád slovní spojení „průměrná mzda“?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Průměrná mzda se stane jednou za čtvrt roku předmětem široké diskuse převážně na sociálních sítích a internetových diskusích. Lidé si porovnávají zda jí dosahují, či nedosahují a v komentářích to dávají celkem jasně najevo.

Článek

Já osobně tento výraz moc rád nemám. Vlastně ho nemám rád vůbec. Důvod je ten, že spousta lidí si myslí, že tato mzda je ta co máte na smlouvě, ale není tomu bohužel tak. Je to mzda, která je součtem základní mzdy plus přesčasů a dalších příplatků a prémií. To znamená, že průměrné mzdy dosáhne daleko více lidí než si sami myslí.

Co však je pro mě úplně neakceptovatelné je tvrzení, které dává přímou úměru mezi zvyšováním průměrné mzdy a takzvaném „přidávání“. Pokud někdo dostane větší mzdu než před rokem, tak to nemusí znamenat zvýšení mzdy, ale může to znamenat jen delší dobu strávenou v práci. Za tu samozřejmě je větší odměna.

Uveďme si to na příkladu. Čísla jsou zvolena tak, aby se nám to lépe počítalo a vysvětlovalo. Některé detaily jsou upozaděny.

Pracovník bere v roce 2021 mzdu 20 000 korun měsíčně za 168 hodin práce. Jelikož jde vše podle plánu, tak není potřeba žádný přesčas a celková mzda za rok je 240 000 korun. Průměr je tedy logicky 20 000 korun.

Následující rok je potřeba odpracovat každý měsíc 8 hodin přesčasů. To vše kvůli větším zakázkám a nedostatku další pracovní síly. To znamená cca 952 korun navíc (20 000 / 168 × 8) za odpracované hodiny. Plus příplatek za přesčas 25%. To je dalších 238 korun. Dohromady je to tedy 21 190 korun za měsíc.

Jak je tedy vidět, tak mzda je sice o 1 190 korun měsíčně větší, ale přidáno se nedostalo vůbec nic. Pouze se více odpracovalo a za to je samozřejmě větší mzda. Ovšem o tomhle je ona průměrná mzda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz