Hlavní obsah
Finance

Reklamovat přímo u prodejce, nebo v autorizovaném servisu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Dnes již nemusíte zakoupený výrobek reklamovat jen u prodejce, ale lze jej reklamovat i přímo v autorizovaných servisech, což může mít některé své výhody. Bohužel to může znamenat i jednu nepříjemnou nevýhodu.

Článek

Začněme poměrně známým faktem. Na vyřízení reklamace existuje lhůta 30 dní. Pokud do té doby není reklamace vyřízená, tak máte nárok na vrácení kupní ceny.

Pokud se rozhodnete reklamovat přímo u prodejce, tak prodejce reklamovaný výrobek zabalí a zašle autorizovanému servisu, který daný případ musí vyřešit. Pokud se rozhodnete reklamovat přímo v autorizovaném servisu, tak prodejce obejdete a máte větší šanci, že reklamace bude vyřízena dříve.

Na první pohled je tedy reklamace v autorizovaném servisu výhodnější, ale nemusí tomu tak být vždy.

Pokud by byl autorizovaný servis někde blízko mého bydliště, tak bych si vybral právě tuto variantu a donesl jim tam výrobek osobně s tím, že bych dostal předávací protokol a po vyřízení bych si ho zde i vyzvedl.

Pokud bych byl však nucen ho do servisu zaslat kurýrem, tak už bych se rozmýšlel a ve výsledku bych to asi neudělal. Proč? Musel bych ho zabalit a čekat v jakém stavu mu bude výrobek doručen, protože při přepravě se může stát hned několik věcí. Můžete ho sami zabalit špatně a může dojít k poškození nebo ho může poškodit kurýrní služba a dohadovat se s nimi není nic, o co byste stáli, i když výsledek může být pozitivní. Každopádně již nejste osobně přítomni u příjmu, a proto nemůžete rozporovat případné mechanické poškození, které se najednou objeví v přijímacím protokolu. Příjem takto na dálku nemáte ve svých rukách.

Kdežto když se rozhodnete výrobek donést jen k nejbližší pobočce prodejce, tak odcházíte s reklamačním protokolem, kde by měli být jasně sepsaná viditelná poškození a vy je svým podpisem stvrdíte. Dostane se do servisu viditelné poškození, které není v reklamačním protokolu? Pak máte výhodu, protože poškození vzniklo až po vašem předání a problémy s tím spojené již vás nemusí zajímat, protože vy jste předali výrobek v takovém stavu, jaký je na reklamačním protokolu. Ať si to tedy řeší prodejce mezi svými zaměstnanci, přepravní společností nebo samotným servisem. Vás to nemusí zajímat!

Je tedy na vás, zda využijete mnohdy rychlejší reklamace přímo v autorizovaném servise, nebo u prodejce, ale berte v potaz, že i zde mohou nastat problémy, které se vám nebudou chtít řešit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz