Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajinci pracují u nás v montovnách a skladech. Kde tedy pracují Češi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační obrázek

Ukrajinci a další národnosti z východu v poslední době obsadili naše montovny i sklady a kolikrát se dorozumět česky začíná být celkem problém. Opravdu jsme toto chtěli?

Článek

Před více než deseti lety tu byla celosvětová finanční krize a my tu měli rekordní nezaměstnanost dosahující až k deseti procentům. Práce se sháněla opravdu celkem špatně, tedy hlavně ta zajímavá práce s nějakou tou perspektivou do budoucna. „Naštěstí“ jsme tu měli montovny a sklady a tam z důvodu vysoké fluktuace se dala alespoň nějaká práce na nejnižší pozici sehnat a přečkat tak ne zcela dobré období.

Kdo mohl, tak po zlepšení situace neváhal a snažil se posunout někam dál a to třeba i v té montovně, kde nejsou jen neperspektivní dělnické pozice. Na těchto pozicích se totiž nic moc s využitím do budoucnosti naučit nedá.

Tyto pozice dnes hojně zastávají pracovníci z Ukrajiny, Bulharska, Maďarska, Mongolska a jiných převážně východních zemí a světe div se, českým lidem vadí cizinci na nejnižších pozicích.

Když jsem byl na VŠ, tak jeden učitel vyprávěl, že pracoval v Německu v jedné firmě a jediný Němec tam byl jeho šéf, který úkoloval svoje podřízené převážně z Čech, Pákistánu a Indie. To se mi líbilo a moc jsem si přál, aby to jednou takhle bylo i u nás.

No a teď je to tady. Máme rekordně nízkou nezaměstnanost pohybující se okolo třech procent, a přesto jsou montovny a sklady plné zahraničních pracovníků z východu. Co tedy dnes dělají Češi? Mají evidentně konečně lepší práci než někde u pásu. A to jsme přeci chtěli ne?

Zdroj: Autorský článek založený na zkušenostech z několika pracovních pozic v několika skladech či montovnách.

Anketa

Vadí vám zahraniční pracovníci na nejnižších pozicích?
Ne, lepší než když to budou dělat Češi
52,8 %
Ano, berou nám tím práci
34 %
Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel(a)
13,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 53 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz