Hlavní obsah
Názory a úvahy

Usedněte ke svým televizorům a my vám řekneme, komu máte přispět tentokrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Asi málokdo v posledních dnech nezaznamenal případ malého Martínka, na jehož léčbu se potřebovalo vybrat 100 milionů korun, které odmítala uhradit zdravotní pojišťovna. Stačilo několik celebrit a částka se dokázala vybrat.

Článek

Musím říci, že je to naprosto fenomenální úspěch. Kde selhává systém, tam si pomohou lidé sami. To zní přeci skvěle?

Na první pohled určitě ano. Cíl byl splněn a Martínek dostane svoji léčbu. Bohužel se najde několik věcí, které mi na tomto případu celkem vadí. Tedy abych byl přesný. Ne na případu, ale na přístupu některých lidí k tomu, jak a kdy pomáhají.

Martínek bohužel není jediný, který by potřeboval nějakou léčbu či pomoc. Těch dětí jsou stovky a všechny čekají na nějakou pomoc a té se jim nedostává, protože jejich případ není dostatečně medializován a propagován. Pokud propagován je, tak vidíme, že úspěch se může dostavit celkem rychle. Není to první případ. Již několikrát jsme viděli, že peníze se takto vybrat dají.

Co mi však přišlo nejhorší, byly reakce na sociálních sítích od takzvaných obyčejných lidí. Spousta z nich měla potřebu nám všem ukázat, že přispěla. Co nám tím chtěli říci? Že je to jejich jediný dobročinný příspěvek? Že jinak nepomáhají? Že jim to musí někdo předložit doslova pod nos, aby něco udělali? Super! Jste senzační, že jste dokázali jednou přispět a všechny nás o tom informovali!

Naštěstí zde máme spoustu lidí, kteří pomáhají celoročně a to třeba formou Dobrého anděla, kam posílají peníze každý měsíc po celý rok a pomáhají tak třeba několika rodinám současně a bez nějakého zbytečného sebezviditelnění se na sociálních sítích.

Proto abych pomáhal, tak nemusím být hned vidět. Bohužel realita je jak vidno jiná. Prosím vezměte si z toho alespoň něco a zkuste přispět jen tak pro svůj dobrý pocit pomoci a ne pro status na Facebooku či Instagramu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Póza

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz