Hlavní obsah
Internet a technologie

Většina lidí neumí pracovat s Microsoft Word. Myslí si však opak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Když se kohokoliv zeptáte, zda umí v Microsoft Word, tak odpověď je v 99% případů kladná. Bohužel realita je ve skutečnosti zcela jiná. Práce v Microsoft Word není jen o změně velikosti a barvy písma, jak si mnozí myslí.

Článek

Pokud se jedná o nějaké domácí použití, tak je řekněme vše v pořádku. Problém nastává, když s takovým člověkem máte pracovat a zadáváte mu úkoly, či dokonce nedej bože po něm máte nějaký dokument upravovat. V tu chvíli nastává pro ty znalejší opravdové peklo.

Microsoft Word je poměrně robustní nástroj, který skrývá mnoho funkcí, které nelze znát určitě všechny, ale mezi základní práci dnes nepatří jen již zmíněná změna písma a jeho barvy, ale celková práce s dokumentem.

A které funkce nejčastěji lidé neznají a snaží se jim všemožně vyhnout, ačkoliv výsledek pak působí velmi neprofesionálně a prozrazuje fakt, že s Microsoft Word ve skutečnosti vlastně moc neumí?

Číslování stránek:

Dokument má 20 stránek a já chci aby byla každá v zápatí očíslovaná. Správně si v zápatí nastavím číslování stránek, ale většina lidí začne listovat stránku po stránce a začne psát 1, 2, 3 až do stránky 20. I to však jen v případě, že vědí, co je to ono zápatí.

Konec stránky:

Chci, aby v půlce stránka skončila a zbytek pokračoval na stránce další. Standartně nastavím konec stránky a pokračuji. Většina lidí však začne zběsile mačkat enter do doby, kdy se objeví kurzor na nové stránce.

Obtékání textu kolem obrázku:

Další problém, nad kterým lidé dokáží přemýšlet dlouhé desítky minut. Zde to naštěstí nejde nijak obejít jako v předchozích případech, protože výsledek bude hned vidět, ale ta ztráta času, který se dal využít jinak.

Změna písma u nadpisů:

Lehké, že? Stačí najít všechny nadpisy a postupně je změnit. To je ovšem opět špatně! Správně se používají styly a pro nadpisy různých úrovní vždy jiný právě proto, aby se pak změnou stylu změnily hned všechny nadpisy dané úrovně. Žádné hledání a manuální úprava. Co když si to někdo za deset minut rozmyslí a bude to chtít zase jinak.

Vytvoření obsahu:

Když už máme nějaký ten větší dokument o několika úrovních nadpisů, tak by bylo fajn si vygenerovat na začátek dokumentu jeho obsah. Bohužel o této funkci většina lidí v životě neslyšela.

Toto jsou jen některé příklady, se kterými se v pracovním životě setkávám u lidí, kteří se upřímně diví mé otázce, zda umí pracovat v Microsoft Word. Většinu vyvedu po pár minutách z jejich omylu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz