Hlavní obsah
Názory a úvahy

Z čeho si můžeme u nás dělat legraci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Smích léčí

Již je pryč porevoluční doba, kdy jsme si mohli dělat srandu prakticky ze všeho, co nám přišlo na jazyk. Dnes se dostává do popředí korektnost a ta udává směr v tom, z čeho si můžeme a nemůžeme veřejně dělat legraci.

Článek

Slovo veřejně je tu poměrně důležité, protože do soukromí nám zatím nikdo neleze, a tak si v okruhu svých dobrých známých můžeme dělat legraci ze všeho, co nás napadne. V okruhu ne tak dobrých známých bych však již byl raději na pozoru!

Proč začínají některé vtipy být nevhodné? Hlavním argumentem je, že vtip by mohl nějakou skupinu lidí urazit. Zde musím říci, že je to samozřejmě pravda a opravdu mohl, ale není to tak vlastně prakticky v každém vtipu? Každý vtip je určitou nadsázkou či stereotypem o určité skupině lidí, které se to samozřejmě nemusí líbit a může se urazit, ale stále je to jen vtip, kterému se máme zasmát a ne se z něj zhroutit.

Otázkou tedy je, z čeho si ještě mohu dělat legraci a o čem mohu vyprávět vtipy? O lidech jiné barvy kůže či sexuální orientace již jaksi moc nemohu a vzhledem k aktivismu bych se nedivil, kdyby další na řadě byly vtipy o blondýnkách či ženách obecně.

Proč někomu nevadí vtipy o politicích, policistech či zdravotnících? Ti se urazit nemohou? Samozřejmě se mohou urazit, stejně jako skupiny ze kterých si dnes už legraci dělat nemůžeme, ale tyto skupiny jsou mimo aktivistická zorná pole. Tedy zatím. Třeba se najde někdo, kdo se zastane všech těchto skupin a humor jako takový skončí v propadlišti dějin a konečně začneme brát vše smrtelně vážně.

Snad se toho nikdy nedočkám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz