Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zprávy na internetu za peníze. Raději bych však ty zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Je tomu již pár let, co některá internetová zpravodajství začala za své články požadovat peníze ve formě předplatného. Rozhodně nezpochybňuji jejich právo si poplatek zavést, ale je to v dnešní době ke prospěchu věci?

Článek

Dříve jsme si kupovali noviny v trafice a nikomu to nepřišlo divné. Potom přišel internet a zvykli jsme si na přísun informací zadarmo. Tedy lépe řečeno za cenu zobrazení reklam. Najednou jsme si mohli zprávy ověřovat hned z několika zdrojů a nebyli jsme fixovaní jen na jedno či dvě periodika, protože pochybuji, že si někdo kupoval pět a více druhů.

Dnes se však na mnoha zpravodajských serverech setkáváme s placenými články. Zatím to jsou spíše články, které vyloženě nereagují na aktuální dění, ale už jsem bohužel viděl i extrém, kdy byl v placené sekci článek o pomoci při hledání pohřešované osoby. Může být tedy otázkou času, kdy se rozhodne někdo zpoplatnit i celý svůj obsah. Občas se o tom totiž objeví nějaká informace.

Opět bych chtěl zdůraznit, že nikomu neberu právo na zpoplatnění, ale v dnešní době si nemyslím, že by to bylo rozumné. Co by se mohlo stát? Pokud někomu zpoplatníme přístup k informacím, tak si začne hledat jiné médium, které poskytuje zprávy zdarma. Proč je poskytuje zdarma na rozdíl od ostatních? Třeba proto, že potřebuje, aby se tyto zprávy dostaly k co nejširšímu publiku, a mohl tak třeba ovlivňovat myšlení některých lidí. Mluvím samozřejmě o takzvaných dezinformačních médiích.

Se zpoplatňováním médií bych byl tedy velmi opatrný, protože ve výsledku můžeme ztratit to nejcennější, co nám doba internetová přinesla, a to je možnost ověřování informací z více zdrojů. Zároveň bychom mohli do spárů dezinformátorů nahnat další lidi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Zpoplatnění

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz