Hlavní obsah
Finance

Zvýšení průměrné mzdy nemusí znamenat, že bylo v průměru vůbec něco někomu přidáno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Jako každý rok byla zveřejněna průměrná mzda za minulý rok. A opět se od lidí dovídáme, kdo jíi vlastně nemá, kdo ji neúměrně zvyšuje a samozřejmě dochází i na legendární půlení kuřat.

Článek

Předně si řekněme dvě základní věci, které vychází z metodiky, podle které vypočítává Český statistický úřad onu průměrnou mzdu, protože přesně tyto dva body spousta lidí stále nechápe.

1.) Politici a soudci do tohoto výpočtu nejsou zařazeni, takže nemohou průměrnou mzdu zvyšovat

2.) Průměrná mzda není mzda, kterou má někdo na smlouvě či mzdovém výměru, ale je to mzda včetně různých prémií, příplatků a tak podobně.

Obzvláště druhý bod je celkem zásadní a podle mě celkem zavádějící ve smyslu, pokud chce někdo na základě průměrné mzdy mluvit o tom, kolik kdo dostal průměrně za minulý rok přidáno. Jelikož se tam počítá prakticky vše, a to ještě bez časového omezení práce, tak to o míře přidání peněz neříká vlastně vůbec nic.

Klidně to může znamenat, že lidé ve své situaci začali více a déle pracovat, za což mají samozřejmě vyšší výplatu nejen díky odpracovaným hodinám, ale i díky zákonným příplatkům. No a takováto výplata se vezme, sečte s dalšími podobnými a zprůměruje. Vyjde nám tedy větší průměrná mzda než minule. Kolik tedy dostal takovýto člověk přidáno? Vůbec nic. Prostě se mu průměrná mzda zvedla, protože odpracoval více hodin než minule.

To je samozřejmě na jednu stranu chvályhodné, ale nikdo podobné zvýšení průměrné mzdy nesmí interpretovat jako fakt, že takovýto zaměstnanec dostal v průměru tolik a tolik přidáno.

Zvýšení průměrné mzdy tedy rozhodně nemusí znamenat přidání peněz do fixní či hodinové mzdy, jak si bohužel opět spousta lidí mylně myslí a jak se můžeme i někde mylně dočíst či doslechnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz