Hlavní obsah
Umění a zábava

Životopisný film „42“: Hrdina, který doslova změnil nejen baseballový svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Warner Bros. Discovery, rok 2013, režisér: Brian Helgeland

Silný příběh inspirovaný skutečnými událostmi z dob, kdy v USA vládla rasová segregace. Hlavním hrdinou není nikdo jiný než Jackie Robinson, který se spolu s Branchem Rickeym rozhodli změnit pravidla hry v baseballové lize Major League Baseball.

Článek

S nastoupením do nejprestižnější baseballové soutěže se stal terčem rasistických útoků i nadávek, které trvaly několik let. Ale díky odhodlání, vytrvalosti a pomoci přátel se mu podařilo dosáhnout zdánlivě nemožného.

Sledujte tento emotivní příběh 20. října ve 20:10 na TV Seznam.

Rebelem už od malička

Jackie Robinson měl už od svého útlého mládí svou hlavu. V dospívání se na nějakou dobu stal členem pouličního gangu. Brzy ale přišel k rozumu a vydal se správnou cestou. Kromě toho můžeme vyzdvihnout v jeho životě ještě jeden moment, který stojí za to. Roku 1944 během vojenské služby se poprvé vzepřel proti rasové segregaci. Odmítl si sednout do zadní části vojenského autobusu, která byla vyhrazená pro vojáky tmavé pleti. Jackieho Robinsona postavili za vzpouru před vojenský soud. Nakonec ho ale obvinění zprostili.

Foto: Warner Bros. Discovery, rok 2013, režisér: Brian Helgeland

42

Film vs. realita

Nacpat celý jeden životní příběh do dvou hodin je nemožné, a tak ani tento příběh není 100%. Hlavní problém filmu spočívá pravděpodobně v čase. Na diváka příběh působí tak, že boj proti rasové segregaci, byl relativně krátký a „snadný“, a že Jackie se dovedl nad nadávkami a šikanou hravě povznést. Jaká byla skutečnost?

Když Jackie Robinson odcházel do důchodu, byl už dost nemocný a doma prožíval muka. Jeho syn totiž propadl drogám po návratu z Vietnamské války. A ač už se zdálo, že se blýská na lepší zítřky, přišla další tragédie – autonehoda, při které zemřel. A jen rok na to odešel z tohoto světa i sám Jackie. Zemřel v 53 letech na infarkt, téměř slepý s hypertenzí a diabetem, což někteří lékaři připisují právě nadměrnému stresu v časech, kdy bojoval za svou svobodu. A míst, které neodpovídají skutečnosti, je ve snímku mnohem víc.

Přesah do dnešní doby

Každý rok se 15. dubna slaví v americké MLB tzv. „Jackie Robinson Day“. Odkazuje na Jackieho legendární počin, který změnil baseballový svět. Během něj si vezmou na sebe všichni hráči, trenéři i rozhodčí dres s jeho ikonickým číslem 42, které se stalo symbolem odvahy, odhodlání a boje proti rasové segregaci. A proto ho v běžné sezóně neuvidíme ani na nikom z hráčů – nesmí se totiž nosit.

Foto: Warner Bros. Discovery, rok 2013, režisér: Brian Helgeland

42

Věděli jste, že…

...má Jackie Robinson druhé jméno po prezidentu Theodoru Rooseveltovi? Matka chtěla poctít jeho památku, jelikož zemřel pouhých 25 dní před Jackieho narozením. Celé jméno tedy zní: Jackie Roosvelt Robinson.

Foto: Warner Bros. Discovery, rok 2013, režisér: Brian Helgeland

42

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám