Hlavní obsah
Aktuální dění

Do formy po Vánocích? Hlavně nic nepřehnat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tělocvična

Odporová guma, může být výborný pomocník nejen do začátků!

Končí období, kdy jsme všichni jedli hlavně cukroví, bramborové saláty, smažené řízky a chlebíčky. Teď je čas začít žít zase o něco zdravěji a především dát zelenou pohybu.

Článek

Zkušenost trenérů je jednoznačná. Po Novém roce se fitness centra zaplní lidmi, kteří říkají všichni to samé: „Chci zhubnout.“ Tito adepti cvičení přijdou dvakrát nebo třikrát, potom je cvičení přestane bavit, protože nevidí rychlé výsledky. Je to velká škoda. Změna ale vyžaduje trpělivost. Musíme se smířit s tím, že kilogramy se snáze nabírají, než shazují. Dobrá zpráva ale je, že tělo je úžasný mechanismus s obrovskou mírou přizpůsobivosti. Tělo je připravené hýbat se, jen mu musíme dát šanci dostat se do „provozní teploty.“

Výčitky svědomí nejsou v žádném případě dobrá motivace k novoroční návštěvě posilovny. Každý člověk by si měl spíše v klidu a bez emocí rozmyslet, co od cvičení a od sebe čeká. Nejdůležitější je být k sobě naprosto upřímný. Jistě, internet je plný lidí s dokonale vypracovanými těly, ale s těmi se rozhodně není dobré srovnávat. Málokdo z nás má dost času na to, aby se věnoval pouze sám sobě, své stravě a svému cvičení.

Na začátku ledna je ten nejlepší čas na trojici aktivit:

1.  Zamyslete se, zda jsou vaše předsevzetí týkající se stravy a cvičení realistická. Zvolte si radši nižší laťku, ale pak buďte důslední a určitě se vám přes ni povede dostat. Přehnaná očekávání často vedou ke zklamání.

2.  Nepouštějte se do drastických diet. Stanovte si jednoduchý cíl. Třeba si na měsíc odepřete slazené limonády. Nebo se zkuste obejít bez „junk foodu,“ tedy bez rychlého občerstvení.

3.  Neuspěchejte začátek cvičení. Dejte tělu šanci vzpomenout si na základni přirozené pohyby. Místo jízdy výtahem jděte po schodech. Vystupte z tramvaje o zastávku dřív a dojděte do cíle své cesty pěšky. A pokud se na to cítíte, zkuste si trochu zacvičit doma. Protáhněte se, udělejte si pár dřepů.

Pokud to s vylepšením své kondice a péčí o zdraví myslíte vážně, určitě se obraťte také na profesionály. Ti vám poradí nejen se samotným cvičením nebo s úpravou stravy. Pomohou vám také nastavit si realistické cíle a když budete polevovat nebo se vám bude zdát, že vaše snaha k ničemu nevede, podpoří vás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám