Hlavní obsah
Umění a zábava

Temné otrokářské pozadí vzniku písně Amazing Grace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Khoa Lê/Pixabay

Sbor

Tu píseň známe snad všichni, ať už v podání skotských dudáků nebo Karla Gotta jako Už z hor zní zvon. Víte ale, jaký příběh se skrývá za jejím vznikem?

Článek

Amazing Grace je populární křesťanská píseň, kterou si nejen věřící zpívají už po staletí. Slova písně o úžasné milosti napsal bývalý otrokář John Newton, který prožil vskutku nevšední cestu k víře. Narodil se v roce 1725 v anglickém Gloucestershiru. V jeho jinošském věku mu zemřela matka, otec si našel novou ženu a chtěl Johna poslat pracovat na jamajské plantáže. John po tom moc netoužil, a tak se nechal najmout na obchodní loď brázdící středozemní moře.

Foto: Joseph Collyer - The Cowper and Newton Museum/ Wikimedia commons

John Newton

Po krátké epizodě v námořnictvu, ze kterého chtěl dezertovat, byl propuštěn a začal sloužit na otrokářské lodi. Vydal se tak ve šlépějích svého otce, který se také věnoval převážení otroků. Měl zřejmě složitou povahu, neboť se nepohodl s ostatními námořníky, kteří ho nechali v západní Africe a z otrokáře se stal otrok. Zachránil ho až po třech letech v roce 1748 kapitán lodi Greyhoud, kterého Newton starší požádal o pátrání po synovi.

Na palubě lodi Greyhound prožil své obrácení k víře. U irského pobřeží loď dostihla veliká bouře a námořníci se obávali ztroskotání. John Newton se začal modlit za boží milosrdenství a bouře začala slábnout. Loď bezpečně přistála u pobřeží smaragdového ostrova.

Tato příhoda v něm zanechala velký dojem a posílila jeho víru. Nicméně i přes jeho spirituální obrat se nepřestal věnovat obchodu s otroky. Stal se kapitánem otrokářské lodi a několik let brázdil moře na trase z Afriky. Na sklonku života se dokonce přiznal, že se k otrokům choval leckdy i velmi krutě. Svou obživu opustil až v roce 1754 po té, co se mu během jedné plavby velmi zhoršilo zdraví a svůj život se rozhodl naplno zasvětit Bohu. Během let začal litovat svého otrokářského působení a stal se členem Komise za zrušení otroctví. Na toto téma dokonce napsal pamflet Myšlenky ohledně obchodu s otroky. Stal se velkým spojencem poslance Williama Wilberforce, díky kterému v roce 1807 prošel zákon zakazující otroctví v Británii. Krátce po schválení zákona na sklonku roku 1807 John Newton umírá.

I přes velký přínos ke zrušení otroctví, je John Newton známý spíše jako autor jedné z nejznámějších náboženských písní. Po konci kariéry otrokáře byl vysvěcen na kněze a ve své nové dráze se také dal na psaní náboženských písní. Celkem jich napsal téměř tři sta, ovšem nejproslulejší je Amazing grace, píseň o milosti a milosrdenství a o tom, jak člověk může získat odpuštění hříchů. Text Newton napsal v roce 1772 v dopise svému známému. V písni se vypisuje ze svých pocitů, které měl, než našel křesťanskou víru a co získal, když přijal Krista. Píseň se rychle rozšířila do světa, lidé ji mají v oblibě pro poselství, se kterým se může identifikovat každý.

Od dob svého vzniku se dočkala mnoha verzí. Byla spojována s různými melodiemi, kterých bylo zhruba dvacet. Od roku 1835 se ale zpívá na melodii New Britain, ve které jí známe dodnes. Dokonce i v češtině. Nejznámější českou verzi nazpíval Karel Gott jako Už z hor zní zvon.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz