Článek
Výlet za hranice
O polských supermarketech nám vyprávěli kamarádi. Ceny nižší, výběr větší a kvalita prý stejná. Vydali jsme se tam v sobotu ráno, plní očekávání. Obchod nás okouzlil – voňavé pečivo, regály plné masa, sýrů, uzenin i sladkostí. Nakoupili jsme všechno, co se dalo, a měli pocit, že jsme konečně našli způsob, jak ušetřit. Cesta zpět byla plná nadšení.
První dny nadšení
Hned večer jsme udělali večeři z čerstvého masa. Chutnalo výborně. Další dny jsme zkoušeli klobásy, sýry, konzervy i polévky. Všechno vypadalo v pořádku. Dokonce jsme plánovali, že příště vezmeme i rodiče, ať si taky udělají zásoby. Jenže pár dní po návratu se začalo něco dít.
Křeče a horečka
Jednou v noci mě ale probudila bolest břicha. Myslela jsem, že to přejde, ale brzy se přidal i manžel. Zvracení, zimnice, slabost. Do rána jsme byli oba v hrozném stavu. Zkoušeli jsme čaj, suché pečivo, ale nic nepomáhalo. Když jsem začala kolabovat, manžel zavolal sanitku.
Na pohotovosti
Na pohotovosti nám po vyšetření řekli, že máme silnou střevní infekci. Lékař se ptal, co jsme poslední dny jedli. Zmínila jsem maso z Polska. Ukázalo se, že jsme pravděpodobně snědli něco zkaženého. Mohlo to být špatně skladované, nebo jsme my sami udělali chybu při převozu a uchování. V létě bylo horko a maso jsme vezli přes dvě hodiny, možná to stačilo.
Návrat domů
Strávila jsem tři dny v nemocnici, manžel dva. Když jsme se vrátili, vyhodili jsme všechny zbytky z lednice. Bylo mi líto jídla i peněz, ale po tom zážitku jsem na něj nemohla ani pohlédnout. Lednička působila prázdně, ale aspoň jsme měli jistotu, že už nám z ní nic nehrozí.
Poučení, které pálí
Od té doby si dávám na skladování potravin velký pozor. Není to o tom, odkud jídlo pochází, ale jak s ním člověk zachází. Naše snaha ušetřit se nám nevyplatila a málem skončila ještě hůř. Dnes, když slyším o levných nákupech v zahraničí, vybaví se mi ta noc, kdy jsem ležela na pohotovosti a přemýšlela, jestli to všechno stálo za to.





