Hlavní obsah
Cestování

Kam jet, když v Evropě řádí požáry? Ostrovy čtyř ročních dob nabízí nevídanou krásu, klid i bezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons by Guillaume Baviere from Helsingborg, CC BY 2.0

Azorské ostrovy se pyšní nedotčenou a rozmanitou přírodou, která láká k prozkoumání.

Hodně Evropy se nyní potýká s nebezpečnými požáry vlivem přetrvávajících teplotních rekordů. Co tedy raději navštívit jedno z oficiálně nejkrásnějších míst světa, kde je riziko minimální, a navíc tam zažijete všechny čtyři roční období najednou?

Článek

Souostroví celkem devíti obydlených ostrovů, které omývá Atlantský oceán, je skutečným rájem pro všechny milovníky přírody. Území Azorských ostrovů v současnosti náleží k Portugalsku, jedná se o jeho autonomní oblast. Výjimečné nejsou Azory pouze díky své zeleni a bohaté fauně a flóře. Nabízí toho mnohem víc, čehož si už všimli i někteří přírodovědci. Stanice National Geographic dokonce v roce 2016 označila toto souostroví jako Nejkrásnější místo na Zemi.

Rozmanité počasí a čtvero ročních období

Nespornou výhodou oproti v současnosti rozpáleným jižním evropským státům je v případě Azorských ostrovů tamní počasí. Souostroví všech devíti ostrovů: São Miguel, Pico, Terceira, São Jorge, Faial, Flores, Santa Maria, Graciosa a Corvo má subtropické podnebí a díky Golfskému proudu je na nich celý rok příjemné počasí bez větších teplotních výkyvů. Horko vám zde také nebude. Na Azorech dost fouká a letní teploty dosahují průměrného maxima kolem 23 °C, což je ideální na výlety i pro případné koupání.

Naproti tomu v zimním období teploty klesají pouze o pár stupňů na příjemných 16°C, což není vůbec špatné. Azorům se kvůli častým přeháňkám a rozmanitosti počasí někdy přezdívá také ostrovy čtvero ročních období. Během jednoho dne na nich můžete zažít téměř všechny druhy počasí. Často se tu střídá déšť se sluncem či větrem, takže každý den strávený na těchto ostrovech bývá zaručeně jiný.

Nedotčená příroda je autonomním územím Portugalska

Azory mají skutečně hodně co nabídnout. Azory se jako autonomní území Portugalska a méně známí sourozenci Madeiry chlubí podobně rozmanitou krajinou. Z ostrova Sao Miquel můžete vyplout s lodí pozorovat divoké delfíny a někdy také velryby. Na ostrovech vulkanického původu je možné se vykoupat v léčivých termálních lázních, za vidění stojí také místní sopečná jezera nebo černé pláže. A jako bonus se můžete krásou rozkvetlých zelených ostrovů kochat bez davů hlučných turistů.

Na Azory to navíc není tak moc daleko ani z hlavní portugalské metropole. Od Lisabonu se ostrovy nachází přibližně 1500 km. Pokud se sem rozhodnete vydat na dovolenou, neměli byste minout ani caldeiras. Jde o místa s horkými a vařícími sirnatými prameny. To, jak moc jsou horké, je možné i pozorovat, protože se z nich nápadně kouří. Úchvatnou přírodu s jezírky a vodopády doplněnou o bohatou exotickou vegetaci nabízí turisticky oblíbený Terra Nostra Park. Tato 200 let stará botanická zahrada se nachází na ostrově Sao Miguel ve vesnici Furnas. Založil ji úspěšný americký kupec a konzul Thomas Hickling, kterého tamní krajina doslova okouzlila, proto si v ní postavil letní rezidenci s prostorným parkem.

Kdy je nejlepší se vydat na Azory?

Ptáte se, kdy je zrovna nejlepší období vydat se na Azorské ostrovy? Klidně si rovnou kupte letenku. Ideální období pro návštěvu je mezi květnem a říjnem, protože v letním období o něco méně prší. Jinak jsou ale vzhledem k minimálním teplotním výkyvům vhodné k celoroční turistice. Další výhodou je, že přesto, že jde o autonomní oblast, k vycestování na Azory nepotřebujete mít žádná víza ani speciální povolení. A milovníci klidu nejspíš ocení fakt, že na rozdíl od bouřlivějších sousedních Kanárských ostrovů, na Azorech nenajdete hlučné diskotéky a nenarazíte ani na obrovské skupiny takzvaných „party“ turistů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Období

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz