Hlavní obsah
Cestování

Láva v moři, piráti i atomové bomby: Nejnebezpečnějším plážím světa je lepší se vyhnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Dávejte si pozor na to, kam si půjdete zaplavat. Některé pláže jsou nebezpečnější, než vypadají.

Kdo by se netěšil na dovolenou strávenou odpočinkem na pláži a koupáním v moři? Při výběru toho správného místa si ale dejte pozor. Ne všechny pláže jsou tak lákavé, jak na první pohled možná vypadají…

Článek

Některé pláže nejsou pro koupání zrovna ideální. Kterým se nejen letos v létě raději vyhnout, protože patří mezi ty nejnebezpečnější na světě?

Pláž Kauapea v Kauai na Havaji

Na Havaji najdete spoustu nádherných pláží přímo vybízejících ke koupání. Jenže zároveň také stále aktivní vulkán Kilauea… A právě ten chrlí do moře u pláže Kauapea – Kuai pravidelně horkou lávu. Ve spojení se silným mořským podvodním proudem představuje koupání na této pláži obrovské nebezpečí. Místní před koupáním v moři u této volné nepřelidněné pláže s nedotčenou přírodou kolem důrazně varují. Kvůli čerstvému magmatu patří mezi nejnebezpečnější na světě… Toto místo je sice vhodné pro fotky, pokud se ovšem nechcete koupat v lávě a přijít k úrazu, zůstaňte raději na břehu.

Atol Eschscholtz a Bikiny Atol Beach - Marshallovy ostrovy

Další nebezpečná pláž se nachází na Marshallových ostrovech. Z Atolu jménem Eschscholtz vystěhovala vláda Spojených států místní obyvatele, aby na místě mohla zkoušet nebezpečnou vojenskou techniku. Během dvaceti let provedlo USA na pláži 23 jaderných testů, během nichž testovalo vlastní atomové bomby a zbraně. Pláž Bikiny Atol Beach se tak právem řadí mezi nejnebezpečnější pláže světa. Vstup na celé ostrovy je z těchto důvodů běžným lidem zakázán. Pokud se na ně chcete dostat, musíte získat speciální povolení od zástupců místní samosprávy. Turisté smí na území vstoupit pouze s odborným průvodcem.

Pláž Gansbaai v Jižní Africe známá jako domov žraloků

Pláže v Gansbaai v Jižní Africe jsou nechvalně proslulé. Kvůli obrovskému výskytu velkých žraloků bílých, kteří se řadí mezi nejnebezpečnější druh žraloka, se ke sportování a koupání v moři odhodlá asi jen málokdo. Místní surfaři se běžně setkávají s hejny těchto nebezpečných predátorů a nutno podotknout, že to nemusí být vždy úplně příjemná setkání. Místní obyvatelé dokonce označují pláže v Gansbaai jako Světové hlavní město velkých žraloků bílých. A to není zrovna lákavá přezdívka. Pro turisty je zde dokonce možnost potápění nedaleko od břehů v kleci mezi žraloky. Toho ale ne zrovna všichni cestovatelé rádi využijí. Jestliže trpíte strachem z vodních predátorů, rozhodně se plážím v těchto místech raději vyhněte.

Pláž somálských pirátů na ostrově Lamu v Keni

Nedotčené pláže ostrova Lamu vypadají skvostně a ke koupání přímo vybízejí. A i když na první pohled splňují všechny představy o úžasné dovolené, zdání klame. Ostrov s bohatou historií odedávna přitahuje bohaté a slavné osobnosti díky většímu soukromí, které nabízí. Jenže zároveň se v místních vodách pohybují somálští piráti. Z těchto důvodů není na plážích Lamu zrovna bezpečno. Ostrov je někdy také nazýván jako pirátský ráj. Piráti během let drželi mnoho rukojmích a ohrožovali nespočet turistů. V současnosti se sice místní vláda snaží proti pirátským zločincům bojovat, ani tak zde ovšem není ještě úplně bezpečno.

Groom Beach v Broome v Austrálii

O Austrálii se ví, že se v ní vyskytují nejrozmanitější druhy živočichů. Kvůli počtu výskytů jedovatých a vzácných tvorů se Austrálie řadí na první místo na světě v nebezpečnosti. Australská oblast Broome nabízí volné pláže lákající k procházkám v písku i ke koupání. Jednou z nich je Groome Beach. Bez obav se zde můžete opalovat nebo relaxovat, do vody se ale raději nevydávejte. A to zejména v období od listopadu do května. V moři se v dané době vyskytují téměř všude smrtelně nebezpečné druhy medúz, mezi nimi například vzácná a extrémně jedovatá medúza Irukandji. Ale pozor. Ani na tamní pláži nebudete v tomto období v bezpečí. O medúzách je známo, že je moře někdy vyplaví s pískem na břeh. Pokud se na Groom Beach vydáte, dávejte raději pozor, kam šlapete.

Copacabana v Riu De Janeiru v Brazílii

Slavná pláž Copacabana v Brazílii není svým bezpečím ani vzezřením ve skutečnosti zase tolik slavná, jak by se podle stejnojmenné písně mohlo zdát. Turisty sice láká na své známé jméno, jinak ale prý není moc o co stát. Kromě toho, že se na pláži povaluje mnoho odpadků, na turisty přímo na místě číhá mnoho nenápadných zlodějů a zločinců, kteří je bez ostychu okradou o všechno. Kriminalita na této pláži je natolik vysoká, že se kvůli tomu řadí mezi jednu z nejrizikovějších na světě.

Morecambe Bay v Morecambe v Anglii

Také ve Velké Británii se nachází několik nedotčených, ale zároveň nebezpečných pláží. Jednou z nich je pláž Morecambe Bay v Lancashire. Na první pohled vypadá jako ideální místo pro výlet a romantické procházky. Zdání ovšem klame, jedná se o zrádné místo. Vydat se na tuto pláž může být skutečně nebezpečné. Nachází se zde totiž zprvu nenápadný pohyblivý písek stejně jako pohyblivé vodní kanály a tunely, které vás mohou zavalit a vy tak na místě můžete nadobro uvíznout.

Pláž Dumas v Gujarat v Indii

Pláž Dumas v Gujarat v Indii je známá tím, že je domovem kobry královské. Tento druh nebezpečného plaza se na ní vyskytuje v hojném množství. Kromě hadů se zde ale všichni včetně místních obyvatel bojí ještě něčeho jiného. A nejde přitom zdaleka jen o tajemně černou barvu písku… Lidé totiž věří, že na pláži straší. V místě měl být zaznamenán vysoký počet paranormálních aktivit. Údajně za tím může být to, že na pláži kdysi bývalo starověké pohřebiště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz