Hlavní obsah
Cestování

Navštívili jsme letovisko Kemer v Turecku. Změnilo náš dosavadní názor na tuto zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons by Crymaker – Vlastní dílo, CC BY-SA 2.5

Ilustrační foto. Přímořské letovisko Kemer v Turecku.

Když jsme se podruhé chystali do Čechy oblíbeného Turecka, přiznejme si, že to bylo především kvůli výhodnému poměru cena - kvalita. Jinak jsme si ale stále říkali, co na něm všichni vidí? Náš názor změnila až návštěva přímořské oblasti Kemer.

Článek

Co si budeme povídat, poprvé nás mimo jiné k tomu všemu prostě odradil pohled na odlišnost a všudypřítomné jiné náboženství, než na jaké jsme my Středoevropané většinou zvyklí. Není se čemu divit, když si zvolíte podprůměrný hotel, protože se hodláte pouze kochat zdejším městem a krajinou, která najednou moc neodpovídá vašim představám o daném státě, a vše navíc ještě ztěžují silná vedra, ve kterých nelze jít ani na delší procházku, je to pech.

Už před x lety jsme v Turecku byli, jenže jsme zvolili příliš levný hotel několik kilometrů od moře (s autobusovou dopravou na pláž), který rozhodně neodpovídal vyprávění našich známých o pohodlí a luxusu. Kromě toho jsme si vyhlédli zcela jinou oblast než tentokrát a roli hrálo spoustu dalších faktorů.

Tenkrát jsme po týdenní návštěvě této země rozhodně nebyli nijak nadšení, ba právě naopak. Špína na hotelu, všudypřítomné mešity a kombinace srpnových neúprosných veder nás spíše vyděsila. Po pár letech jsme se ovšem rozhodli dát na pár dní Turecku znovu šanci. Rozdíl byl pouze v tom, že jsme na to šli tentokrát trochu „od lesa“ a více jsme řešili, kam si jedeme odpočinout. Cíl byl ovšem jasný. Výjimečně jsme si přáli odpočinkovou a pohodovou dovolenou se zázemím, které nám to bude umět poskytnout, ale nesměla nám při tom chybět pestrá příroda - jako vždy.

Zatímco tenkrát nám stačilo pouze vyjet kamkoliv k moři, o pár let později jsme zpohodlněli a začali si vybírat. Navíc jsme se namlsali krásami světa a jeho rozmanitostí. I přes naše pravidlo, nevracet se dvakrát po sobě do stejné země jsme udělali výjimku. Zaujala nás totiž oblast, kde hotel, na který jsme koukali při výběru na poslední chvíli, leží. Přímořské letovisko, ovšem s pohořím Taurus v pozadí, to už celkem znělo lákavě. A také bylo. Co se nám líbilo nejvíce?

Poklidné přímořské letovisko s pohořím v pozadí

Jak většina věrných příznivců Turecka už jistě ví, když jedete do Turecka, co si budeme povídat, je to zkrátka skoro ve všech případech i o poskytovaném servisu. Právě v této zemi se skutečně vyplatí si připlatit za čtyř až pěti hvězdičkový hotel, abyste měli jistotu permanentní čistoty, dobrého jídla, zábavy a pohodlí. Na tohle všechno jsme už po minulé zkušenosti raději mysleli a rezervovali jsme si hotel s výbornou kuchyní a prostorným areálem, který měl kromě několika bazénů a dobrého přístupu přímo na vlastní pláž mnoho dalšího co nabídnout. Jeho předností ovšem bylo také něco navíc, přímo za zády hotelu totiž vystupovalo majestátní pohoří Taurus. Stačilo relaxovat u bazénu a měli jste nádhernou přírodu rovnou za zády. V hotelovém areálu na něj bylo vidět odkudkoliv. To ale nám samozřejmě nestačilo a rozhodli jsme se, že i během těch pár dní poznáme z místní přírody něco víc zblízka.

Göynük Canyon nás pozitivně překvapil

Foto: Tereza Braun - own work

Göynük Canyon v Turecku.

Protože je Kemer klidné letovisko a my byli ubytováni mimo město, rozhodli jsme se vydat do nedaleké oblasti plné krásné přírody jménem Göynük Canyon taxíkem. To sice nezní jako to pravé dobrodružství, ale doprava tam byla rychlejší a levnější než cesta autobusem. Je důležité poznamenat, že taxíky v těchto končinách nejsou zdaleka tak drahé jako u nás. Když jsme dorazili na místo, po zaplacení symbolického vstupu kolem 5TL jsme se nestačili divit.

Všude kolem stezky podél průzračné říčky se rozléhají skály a pohoří. Protože jsme se vydali brzy ráno, nebylo ještě ani takové horko, což bylo pro náš výšlap místním parkem jedině dobře. Kolem pozorujete rozmanité druhy ptactva a rostlin, navíc stále stoupáte výš a výš.

Místní krajina připomíná úplně jiný svět, než je ten v tureckých městech a velkých metropolích. Po cestě ke Canyonu můžete vyzkoušet hned několik atrakcí, například turisticky oblíbený zipline. Nehledě na množství jezírek s průzračnou vodou a vodopádů. Výhodou ovšem je, že oproti jiným místům v Turecku zde rozhodně nepotkáte tolik dalších turistů, přestože je toto místo oblíbené. Je to ale jednoduše dané tím, že o něm zase tolik lidí neví.

Osvěžující koupání a kanoistika

Foto: Tereza Braun - own work

Göynük Canyon v Turecku.

V samotné cílové soutěsce nás pak čekalo milé překvapení. Další jezírko ke koupání, vodní jezírka byla mimochodem i sem tam po cestě, průzračná a příjemně chladná voda, která přímo vybízí k osvěžení. Na místě jsme se nejen vykoupali, ale projeli jsme se také na kánoích, mohli jsme si ovšem vybrat, jak jsme později zjistili a mezi skálami proplouvat i bez lodi jen se záchrannou vestou a helmou kvůli bezpečnosti. Ani na lodičkách to ovšem nebylo špatné. Místní si průzračné pramínky vody stékající po stěnách jezírka točili pitnou vodu přímo do lahví. Všemu dodával korunu krásný vodopád a pro žíznivé a hladové je nedaleko menší restaurace s posezením na lavičkách přímo u vody.

Změnili jsme názor

Nejen na základě popisovaného výletu, který z našich zážitků v Turecku vybočoval, ale i díky lepší kvalitě služeb, jsme na Turecko nakonec změnili názor. Došlo nám, že je to stejné jako všude, že se v každé zemi najdou hezčí i méně lákavá místa. Každopádně jsme se nad touto zemí přestali jednou pro vždy „ofrňovat“ a je nám jasné, že pro kratší a klidnou rodinnou i párovou dovolenou, navíc za slušný peníz, je to jednoznačně výborná volba. A i my jako milovníci dobrodružství sem občas pro pár dní vytouženého relaxu a servisu s chutným jídlem rádi znovu zavítáme. Konečně jsme tedy pochopili, co že to ti Češi na tom Turecku vlastně mají.

Zdroje: vlastní poznatky autora, cestanahoru.cz, cs.wikipedia.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz