Hlavní obsah
Cestování

Po stopách prezidenta Masaryka: Jeho oblíbený italský ostrov Capri ukrývá osmý div světa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Autor: Berthold Werner, CC BY-SA 3.0

Italský ostrov Capri ukrývá podle místních osmý div světa.

Už za dob první republiky se cestovalo do zahraničí, jenom trochu jinak. Prezident T. G. Masaryk toho byl ukázkovým příkladem. Mezi jeho oblíbená místa patřil italský ostrov Capri, který má dodnes turistům co nabídnout.

Článek

Jiný byl pouze způsob dopravy

I za první republiky se hojně cestovalo. Letecká doprava u nás ovšem stále nebyla tak častým řešením, jelikož přeprava trvala déle a letenky byly vzhledem k tehdejším platům drahé. Lidé nejen z těchto důvodů mnohem častěji volili jiný způsob přepravy. Na zájezdy k moři, například na Jadran a do Itálie, tak preferovali cestu autobusem nebo vlakem. A právě tím moc rád jezdil i prezident Masaryk, který tak procestoval kus světa.

Italský ostrov Capri si oblíbil i prezident Masaryk

Masaryk se vracel do oblíbené Itálie pravidelně. Kromě touhy po odpočinku ho k tomu přivedlo podlomené zdraví. Právě italský ostrov Capri v Neapolském zálivu byl jeho oblíbeným místem, kam se soukromým salonním vozem zapřaženým za parní lokomotivu soukromé společnosti vydal v roce 1921 a 1922 léčit se s dlouhodobě špatným zdravotním stavem. Na místo se od té doby rád vracel, ovšem jako tradičně raději anonymně, pod jiným jménem. Před Italy si nechal říkat profesor Thomas Marsden.

I když náklady na cestu na ostrov, kam se z Neapole musí jet lodí, byly na tehdejší poměry skutečně obrovské, prezident tím ostrov dostal do povědomí mnoha občanů Československa. První cesta ho vyšla skoro na milion korun. Toho se zalekl i sám Masaryk a při druhém, o něco kratším pobytu na Capri o rok později, se mu podařilo výdaje snížit na méně než polovinu (na cca 407 052 Kčs). Klidný ostrov v regionu Kampánie se těší přízni cestovatelů a turistů i dnes. Má toho totiž skutečně hodně co nabídnout. Dodnes je místem, které rádi navštěvují bohatí a vlivní lidé, nicméně dostává se čím dál častěji i do hledáčku běžných turistů.

Křišťálově čisté moře a osmý div světa

Oblíbeným místem řady bohatých a vlivných lidí na ostrově Capri je malebné náměstíčko Piazzetta, jehož atmosféru dotváří krásný kostel a budova radnice. Najdete na něm mnoho restaurací a kaváren. Modrý ostrov, jak se Capri přezdívá, má ale míst, která stojí za návštěvu daleko víc. Bílé skály, průzračně čisté moře a čarokrásná příroda láká tisíce turistů.

Kromě místních kaváren, taveren a restaurací, kde je možné posedět u lahodného místního nápoje Limoncello nebo mísy chutného tradičního salátu caprese, se můžete kochat zdejšími památkami, jako jsou například Augustovy zahrady s dalekým výhledem dolů a do okolí z 20. století. Nechal je tam postavit německý průmyslník Alfred Krupp. To ale není vše.

Na Capri totiž najdete také osmý div světa, jak se mu říká nejenom mezi místními. Jde o Modrou jeskyni neboli Grotta Azzurra. Nejdobrodružnější je cesta do této vodní jeskyně v moři, přístupná je pouze loďkou, a to ještě pouze v případech, kdy je moře opravdu klidné.

Na ostrově, který jako jeden z mála italských ostrůvků nevznikl v důsledku sopečné činnosti, ale vznikl oddělením od pevniny, najdete ovšem i další přírodní krásy, jako je hora Monte Solaro, záliv Marina Piccola nebo skály volně stojící v moři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz