Hlavní obsah

Indická sonda Aditya-L1 pořídila první snímek Země a Měsíce na cestě ke Slunci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: stillbluewaters / Pixabay

Země

Indická vesmírná agentura ISRO se podělila o první snímky, které poslala její mise na cestě ke Slunci.

Článek

Aditya-L1 odstartovala v sobotu a je na cestě, která ji zavede do vzdálenosti 1,5 milionu km od Země, což je 1 % vzdálenosti mezi Zemí a Sluncem. Podle agentury ISRO bude trvat čtyři měsíce, než dosáhne svého cíle.

Indická první mise ke Slunci se uskutečnila jen několik dní poté, co země jako první přistála v blízkosti jižního pólu Měsíce. Ve čtvrtek ráno se agentura ISRO podělila o dvě fotografie pořízené 4. září kamerou umístěnou na Aditya-L1.

Jeden ze snímků ukazuje Zemi a Měsíc na jednom záběru - zatímco Země je velká, Měsíc je jen malá skvrnka v dálce. Druhá fotografie je „selfie“, na které jsou vidět dva ze sedmi vědeckých přístrojů, které mise ke Slunci nese.

Foto: ISRO

Aditya-L1 - Země a Měsíc

První indická vesmírná mise, jejímž cílem je zkoumat největší objekt sluneční soustavy, je pojmenována po Súrjovi - hinduistickém bohu Slunce, který je známý také jako Aditja. L1 znamená Lagrangeův bod 1 - přesné místo mezi Sluncem a Zemí, kam indická sonda míří.

Podle Evropské kosmické agentury je Lagrangeův bod místo, kde se gravitační síly dvou velkých objektů (například Slunce a Země) vzájemně vyruší, což umožňuje kosmické lodi “ vznášet se".

Jakmile Aditya-L1 dosáhne tohoto „parkovacího místa“, bude moci obíhat kolem Slunce stejnou rychlostí jako Země. To znamená, že družice bude ke svému provozu potřebovat jen velmi málo paliva.

Foto: ISRO

Aditya-L1

Aditya nám pomůže lépe porozumět hvězdě, na které závisí náš život. Pokud bude mise úspěšná, Indie se připojí k vybrané skupině zemí, které již Slunce zkoumají.

Americká vesmírná agentura NASA sleduje Slunce již od 60. let 20. století, Japonsko zahájilo svou první misi v roce 1981 s cílem studovat sluneční erupce a Evropská vesmírná agentura (ESA) pozoruje Slunce od 90. let 20. století.

V únoru 2020 NASA a ESA společně vypustily sondu Solar Orbiter, která studuje Slunce z bezprostřední blízkosti a shromažďuje údaje, které podle vědců pomohou pochopit, co řídí jeho dynamické chování.

A v roce 2021 se nejnovější sonda agentury NASA Parker Solar Probe zapsala do historie tím, že jako první proletěla korónou, vnější atmosférou Slunce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Indická kosmická agentura (ISRO)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám