Hlavní obsah

T-80BVM a lehký Abrams: USA a Ruská federace mění důraz na výrobu tanků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mil.ru / Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

T-80BVM

Rusko obnoví výrobu tanků T-80. Tato iniciativa neznamená jen modernizaci nebo opravu stávajících modelů, ale plnohodnotnou výrobu těchto bojových vozidel od nuly.

Článek

Na pozadí vojenských akcí na Ukrajině zároveň Američané oznámili modernizaci tanku Abrams, který se díky snížení celkové hmotnosti stane obratnějším. Jak a proč se změnily priority obou velmocí při výrobě MBT?

Proč ne T-90 "Breakthrough"?

Společnost Uralvagonzavod se v poslední době zabývá pouze modernizací MBT T-80. Nejnovější varianta tanku, T-80BVM, je tak vybavena impozantním plynovým turbínovým motorem o výkonu 1 250 koní.

Tato modernizace byla od roku 2019 začleněna do obrněných jednotek ruských ozbrojených sil, což znamená významný krok vpřed ve vojenské technice. Vyvstává však otázka, proč ruští výrobci nezvyšují výrobu modernějších tanků T-90M Breakthrough?

Foto: Mil.ru / Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

T-80U 4. gardové tankové divize v roce 2016

Dá se předpokládat, že rozhodnutí přijmout nový tank T-80 do služby je dáno především jeho ekonomickou výhodností vzhledem k obrovskému počtu potřebných tanků. Neméně pravděpodobné je však i to, že se plánuje nasazení tanku T-80BVM, speciálně navrženého pro provoz v extrémních polárních podmínkách, v arktických jednotkách.

Modernizace hlavního bojového tanku M1E3 Abrams

Američané se zase rozhodli vrátit do služby starší modely Abramsů, které předtím modernizovali. Pentagon nečekaně oznámil, že plánuje zastavit další zdokonalování svého hlavního bojového tanku, známé jako Abrams System Enhancement Package Version 4 (SEPv4). V této souvislosti začaly USA oživovat kdysi opuštěný projekt, a to M1E3 Abrams.

Je zřejmé, že dlouhé zpoždění v uvolnění dlouho očekávaného tanku M1A2 Abrams SERp4 je způsobeno především pokračujícími bojovými akcemi na Ukrajině. Tank Abrams v současném stavu "nachází v kritické fázi, kdy jakékoli další rozšiřování jeho funkčnosti nevyhnutelně povede k nárůstu hmotnosti. Proto je naléhavě nutné výrazně snížit jeho technické vybavení.

Je pravděpodobné, že jedním z cílů dodávky amerických Abramsů na Ukrajinu je studium jejich operačních schopností v nových válečných podmínkách. Zároveň Pentagon získá neocenitelné údaje, které mohou být užitečné pro zlepšení výkonnosti modifikace M1E3 Abrams, která má být uvolněna do výzbroje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám