Hlavní obsah
Knihy a literatura

Aby na mě nezapomněli - jak těžká je cesta životem, když jste pro každého vzduch?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Aby na mě nezapomněli

Australský spisovatel Michael Thompson ve své knize Aby na mě nezapomněli přišel s děsuplnou, ale velmi zajímavou  zápletkou. Zabývá se otázkou, jak se žije člověku, kterého si nikdo, ale opravdu absolutně nikdo, nepamatuje.

Článek

Tommy má problém. Každý rok na jeho narozeniny na něj celý svět zapomene. Zmizí všechny důkazy o jeho existenci. Jediné, co mu zůstane, je to, co má zrovna na sobě. A on tak znova navazuje přátelství a seznamuje se s lidmi, které zná, aby se to za rok opět opakovalo. Přes nepříliš dobře rozdané karty se snaží najít své místo ve světě a někoho, s kým by mu bylo dobře a kdo by si na něj vzpomněl.

Zápletka téhle knihy slibuje emocionální jízdu. Jak jinak totiž prožívat osudy člověka, na kterého si nikdo nepamatuje a vesmír maže každou, byť i sebenepatrnější, zmínku o jeho existenci? Ale nemusíte se bát, spíš než plná hrůz, je kniha protknuta nadějí. Je to kniha o dospívání a o hledání sebe sama. Tedy o tom, čím si musí projít každý adolescent. Tommy to má ovšem ztížené svým prokletím. V průběhu své cesty se tak musí spolehnout hlavně sám na sebe.

Celou dobu, co knihu Aby na mě nezapomněli čtete, je vám Tommyho líto a říkáte si, čím si to zasloužil, že mu vesmír přichystal tak krutý osud a co vše by mohl mít, kdyby si ho lidé, a hlavně jeho rodiče pamatovali. V příběhu hraje velkou roli i důležitost laskavosti, přátelství a silné vůle. Hlavní hrdina je velmi sympatickou postavou, které musíte fandit a také se s ní občas ztotožnit, protože určitě každý ve svém životě toužil zanechat alespoň nějakou stopu a toužil, aby po něm něco zůstalo.

Škodou příběhu je, že základní premisa celého románu není vůbec vysvětlena a nedozvíme se, jestli je Tommy jediný takhle postižený jedinec, nebo proč se mu to vlastně děje. Ovšem pokud nad tím nebudete moc přemýšlet, určitě si knihu užijete.

Po přečtení Aby na mě nezapomněli se vám asi nezmění život či hodnoty, ale určitě vám bude hezky na duši, protože příběh je povznášející a milý. A ukazuje nám, že pro to, abychom byli šťastní, nás nemusí mít rád celý svět. Stačí jen pár nejbližších, kteří spolu s námi vytvoří hřejivý domov a pomohou nám najít místo na zemi.

PŘEČTETE SI TO, POKUD: hledáte příběh, který je o dospívání a hledání sebe sama, co hezky plyne bez zbytečných dramat.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám vadí knihy s nereálnou zápletkou.

Děkuji nakladatelství Beta za poskytnutí knihy k recenzi.

THOMPSON, Michael. Aby na mě nezapomněli. Přeložil Petra URBANOVÁ. Praha: Beta, 2024. ISBN 978-80-7593-597-7.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz