Hlavní obsah
Knihy a literatura

Agatha Christie a její archeologické dobrodružství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Pověz mi, jak žijete

Agatha Christie svého druhého manžela archeologa doprovázela na jeho cestách po vykopávkách. Svá archeologická dobrodružství sepsala v knize Pověz mi, jak žijete, kterou nyní znova vydalo nakladatelství Ikar.

Článek

Agathy Christie se prý spousta lidí ptávala, jak přesně to vypadá na archeologických vykopávkách v Iráku a Sýrii, kam ve 30. letech doprovázela svého druhého muže archeologa Maxe Mallowana, až se rozhodla vzpomínky na toto období vepsat do knihy Pověz mi, jak žijete. Nejde tak vůbec o detektivku, ale o memoáry na období, kdy byla opravdu šťastná.

Známá spisovatelka nás provede celým tím procesem, kterým ve třicátých letech archeologické výpravy byly. Začíná se už v Londýně nákupem vhodného ošacení, pokračuje se bájnými luxusními vlaky až do míst, která dýchají exotikou i nyní. Hlavně když do nich v současné době není moc bezpečné jezdit. I v této vzpomínkové knize skvěle využila svůj pozorovací talent. Pověz mi, jak žijete se hemží svéráznými postavičkami a humornými událostmi, kterým museli na Blízkém východě čelit. Ovšem není v ní nouze ani o dobrodružství.

Kniha se čte lehce a v novém vydání od Ikaru je i doplněna fotografickým materiálem, takže člověk není odkázán pouze na vlastní představivost. Agatha Christie ji rozepsala ve třicátých letech, ale vrátila se k ní v období druhé světové války. Celý příběh tak má veskrze nostalgický charakter. Popisuje svět, o kterém autorka tušila, že už není a že se už nevrátí. Spisovatelka byla skvělá vypravěčka, a tak čtenáře chytne kniha hned na začátku. Ale vzhledem k tomu, že byla i skvělá mystifikátorka, musí člověk přemýšlet, kolik ze zapsaných historek se opravdu stalo.

Foto: AI model DaVinci

Agatha Christie na vykopávkách, jak ji ztvárnila umělá inteligence

Na knize je rozhodně zajímavý vhled do tehdejší metodiky práce na archeologických nalezištích. Člověka až jímá hrůza při popisu z dnešního pohledu neorganizované zběsilé práce kopáčů i celého týmu. Uvědomí si, o kolik zajímavých důležitých poznatků jsme při takové neodborné práci mohli přijít. A proč z našeho současného pohledu příšerný fušer Indiana Jones by určitě byl, kdyby existoval, považován za špičkového archeologa.

Kniha je skvělým vhledem do mysli svérázné britské spisovatelky. Člověk zjistí, jaká opravdu byla - praktická nebojácná žena, která se nezalekla téměř žádného dobrodružství, i když už byla ve středním věku. Že jí nechyběl smysl pro humor a měla i své slabosti. Tak jako každý člověk. Rozhodně doporučuji všem jejím fanouškům a také milcům minulosti, kteří se chtějí dozvědět něco o historii archeologických vykopávek.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás zajímá, jak skutečně žila a jaká byla královna britské detektivky.

NEČTĚTE TO, POKUD: chcete mít Agathu Christie stále spojenou jen s detektivkami, ovšem nebyla by to chyba?

Jestli se chcete o životě Agathy Christie dozvědět více, doporučuji si přečíst její životopis z pera britské historičky Lucy Worsley.

MALLOWAN, Agatha Christie. Pověz mi, jak žijete. Přeložil Milan LŽIČKA. Praha: Ikar, 2023. ISBN 978-80-249-5267-3.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz