Hlavní obsah
Knihy a literatura

Bohemian Royals odpovídá na otázku, jaké by to bylo s králem na našem Hradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Bohemian Royals: Korunovace

Hodně lidí si za deset let prezidentování Miloše Zemana kladlo otázku, zda by nebylo lepší mít na Pražském hradě krále. S touto myšlenkou si pohrává i kniha Leny Valenové Bohemian Royals: Korunovace.

Článek

Knihy o alternativní historii mají své zaryté odpůrce a příznivce. Já patřím spíše do té druhé skupiny, protože ráda přemýšlím nad tím, co by, kdyby… Ve vesmíru Bohemian Royals se všechno odehrálo stejně, jako v tom našem, ale v roce 1989 se rozhodli, že už nechtějí prezidenta, ale vydají se cestou monarchie. Myšlenka pro některé více jak lákavá. Nicméně se ocitáme v současnosti a za situace nepříznivé - král tragicky zemřel a jeho místo má zaujmout jeho mladší bratr, který s tím nepočítal.

Zápletka knihy mě nalákala, takže jsem si jí toužila přečíst. A zápletka je na knize asi to nejzajímavější. Děj je plný intrik, zákulisních machinací, pozlátka a zrady. Autorka příběh rozehrála dobře, bohužel obsahuje několik věcí, které nedávají smysl (i když přistoupíme na její hru na království). Také je poznat, že žije v zahraničí. Její postavy tak nosí nylonky místo silonek a jeden z chlapců se ve svých asi 20 letech touží stát nejmladším senátorem. Co na tom, že na to má asi 20 let čas, protože u nás má senát věkovou hranici… Ale pokud odhlédnete od těchto marginálií a budete chtít trochu snít o tiárách, kniha vás bude bavit.

Bohemian Royals: Korunovace je příběh čtivý, postavy jsou sympatické a jejich konání dává smysl, navíc jejich jména vychází z českých dějin. A princezna se jmenuje Leontýna, chudá dívka z podhradí zase nese příjmení Popelková. Ovšem může být někdo doopravdy chudý, pokud jeho rodině patří hotel v Nerudovce a jí samé květinářství v sousedství?

Korunovace také trpí klasickým nešvarem prvních dílů, u kterých je už při psaní jasné, že budou mít pokračování. Příliš dlouho a pomalu nastiňuje prostředí a seznamuje nás s postavami, aby skončila v tom nejlepším a člověk nutně potřeboval další díl. Nebojte, ten vychází už v dubnu.

Za mě 3*/5*.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: byste chtěli na Pražském hradě krále a patříte mezi monarchisty.

NEČTĚTE TO, POKUD: vás nelákají příběhy postavené na alternativní historii.

VALENOVÁ, Lena. Bohemian royals. V Praze: Pointa, 2022. ISBN 978-80-7650-814-9.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz