Hlavní obsah
Knihy a literatura

Časokryt je vynikající kniha o vzpomínání, zapomínání a touze znova prožít minulost – i tu totalitní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Časokryt

Lidé obecně mají tendence ve svých vzpomínkách utíkat do šťastné minulosti, chtějí ji znova prožít. Ale co se stane, když chtějí utéci do minulosti celé národy? Nad tím se zamýšlí bulharský spisovatel Georgi Gospodinov ve své knize Časokryt.

Článek

Vypravěčův přítel Gaustin, což je vlastně i jeho alter ego a výmysl, začne po světě léčit pacienty s  Alzheimerovou chorobou tak, že pro ně zřizuje časokryty. Speciální místa vytržená z přítomného času, kam se mohou uchýlit, aby jim bylo s jejich popletenou hlavou dobře. Mohou si vybrat například z 50., 60., či 70. let. Zprvu zařizuje pokoje, posléze byty, ulice, vesnice a nakonec ze současného světa chtějí být vytržené celé státy. Jako by i ony trpěly Alzheimerem a jen čekaly na smrt.

Georgi Gospodinov se ve své knize Časokryt zabývá pamětí. Jak tou osobní, tak i tou kolektivní. Je to kniha o vzpomínání, zapomínání a vracení se do minulosti, zkrátka tam, kde jsme se cítili šťastní. Popisuje důležitost paměti, a to, že ji netvoří celkový obraz, ale spíše jednotlivé maličkosti, drobnosti a zejména vůně, které jsou schopné v nás vyvolat i desítky let zasuté vzpomínky. A také to, že máme tendenci vzpomínat pouze na to dobré a to nehezké má naše paměť tendence vytěsňovat. Neboť jak jinak si vysvětlit fakt, že Bulharsko se v knize chce navrátit do 70. let, které pro něj nebyly, stejně jako pro Československo, vůbec svobodné? A nepřipomíná vám to výkřiky z diskuzí, že za minulého režimu bylo líp? Jako by si lidé už nepamatovali zavřené hranice, perzekuce či fronty na úplně všechno.

Všechny příběhy, které se staly, jsou si podobné, všechny ty, které se nestaly, se nestaly svým vlastním způsobem.
Georgi Gospodinov, Časokryt

Pro Čechy je zajímavé to, že v knize se také popisuje Pražské jaro, Dubček či se zmíní Sametová revoluce nebo Limonádový Joe. A autorovo líčení bulharské povahy by se směle hodilo i na nás. Vždyť máme i stejné pověsti. Jen v Bulharsku nemají s třemi pruty Svatopluka, ale chána Kubrata.

Je to skvělá kniha, přes to se nečte zrovna lehce. Čtenář se nad ní musí hodně zamýšlet. Obsahuje celou řadu zajímavých pasáží a vět, které si chce podtrhnout či poznačit pro jejich obecnou platnost. Nebo je chce pro jejich trefnost alespoň někomu nahlas přečíst. Vím, že ke knize se budu ráda vracet i v budoucnu a že jak budu stárnout a sbírat další životní zkušenosti, určitě přede mnou kniha otevře další, zatím netušené, dveře.

Časokryt se nečte lehce ani z toho důvodu, že na čtenáře padá skepse a strach, kam se řítí současná společnost. Ukazuje totiž, jak snadno jsme zmanipulovatelní. Že stačí jen správně sehrát divadlo, sem tam šikovně zatahat za nitku a hned můžete vyvolat společenskou změnu, o které by vám před pěti minutami všichni přísahali, že po ní nikdo netouží. Časokryt je tak velmi aktuální kniha a obávám se, že v tomhle ohledu bude aktuální i do budoucna.

Čas lásky skončil, začínal čas nenávisti. Pokud by zášť byla hrubým domácím produktem, pak by nárůst prosperity v některých zemích brzy narazil až do nebe.
Georgi Gospodinov, Časokryt

Časokryt Georgie Gospodina patří mezi to nejlepší, co jsem v letošním roce mohla číst a možná to pro mě bude nejlepší kniha letošního roku. Rozhodně doporučuji všem. Na pultech knihkupectví by měla být k dostání od 20. srpna.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás zajímá současná bulharská literatura, společenské změny a máte strach, co dokáže zfanatizovaný dav.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám vadí, když jdou knihy trochu proti srsti a jsou čtenářsky náročnější.

Děkuji nakladatelství za zaslání e-knihy k recenzi.

GOSPODINOV, Georgi, překlad BERNSTEIN, David. Časokryt. Argo, 2024. ISBN 978-80-257-4495-6.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz