Hlavní obsah
Knihy a literatura

Děvčata z Bloomsbury ukazují, jak bylo těžké se v 50. letech prosadit ve světě mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Děvčata z Bloomsbury

Děvčata z Bloomsbury čtenáře zasvětí do knihkupeckého a vydavatelského světa Velké Británie 50. let. Kniha ovšem jen klouže po povrchu zajímavého tématu.

Článek

Natalii Jenner vyšla před časem kniha Spolek Jane Austenové, která popisovala snahu několika přátel na sklonku 40. let 20. století zachránit domek slavné britské spisovatelky. Děvčata z Bloomsbury na tuto knihu navazují. Nejmladší členka společnosti Evie musí po vystudovaní Cambridge sehnat práci. Rozhodne se pro zaměstnání ve slavném knihkupectví v Bloomsbury, kde se potká s Grace a Vivian. Všechny tři si připadají ve světě mužů přehlížené a rozhodnou se s tím něco udělat. Navíc Evie pátrá po staré knize, která může přepsat historii sci-fi.

Děvčata z Bloomsbury se zabývají hledáním ženského místa ve společnosti po skončení 2. světové války. Za ní totiž muži bojovali a ženy převzaly na pracovním trhu jejich místo, ovšem po konci války se jim nechtělo vracet se zpět k plotnám. Muži to ovšem viděli jinak. V knize se ale řeší i poválečná obnova britské ekonomiky, úpadek aristokracie, přistěhovalectví a xenofibie. Škoda jen, že veškeré tyto zajímavé náměty nejsou více rozpracovány. Spíše než historií se kniha zabývá milostným trápením všech tří hlavních postav. I když už je ze začátku vlastně všem jasné, jak to musí dopadnout.

Na druhou stranu se příběh dobře čte a charaktery má autorka vystavěny dobře. Nechybí záporáci s uvěřitelnou motivací či zajímavá zápletka. Potkáme se i s oblíbenými postavami z prvního dílu, které se v tomto mihnou. Těch postav je v této knize ovšem příliš mnoho, a tak se čtenář nemůže identifikovat ani z jednou z nich, autorka u každé klouže pouze po povrchu. Prostředí poválečného Londýna i samotného knihkupectví je popsáno krásně, ale opět by člověk čekal nějaký větší vhled.

V knize se mihnou i velké ženské postavy literárního světa 50. let či se čtenář dočká Samuela Becketta a dozví se, jaký měl on sám názor na své čtenáře. Je to kniha o psaní, vydávání knih a literatuře. A také o hledání svého místa v životě, i když všechny karty hrají proti nám. Nechybí v něm láska, nenávist či přátelství. Kniha má všechny správné ingredience, aby vznikl dobrý příběh, který čtenáře nenechá spát. Ovšem nemůžu se zbavit dojmu, že jí něco chybí. Začátek byl skvělý, ale pak poněkud docházel dech. První díl byl mnohem lepší.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: se vám líbil předchozí díl, máte rádi trochu feministickou literaturu nebo se chcete dozvědět něco o tom, jak na začátku 50. let fungovalo knihkupectví.

NEČTĚTE TO, POKUD: hledáte příběh podle skutečnosti, nebo něco, co jde opravdu do hloubky.

JENNER, Natalie. Děvčata z Bloomsbury. Přeložil Lenka PETRÁŠKOVÁ. Kontrast. Praha: Dobrovský, 2023. ISBN 978-80-277-1064-5.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz