Hlavní obsah
Knihy a literatura

Dvojitý šach přináší velkou porci intrik a vražd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Dvojitý šach

V Polsku zmizí generál a pražská kriminálka je požádána o pomoc. Kniha Dvojitý šach Jana Michla nás seznámí s vyšetřováním ve 30. letech minulého století.

Článek

Období první republiky si máme tendence idealizovat. Že tehdejší doba nebyla žádná selanka, jak jí známe třeba ze seriálu Bylo nás pět, dokazuje ve svém detektivním románu Dvojitý šach Jan Michl. Inspektoři Chlubný s Prokešem jsou požádáni o vyšetření zmizení významného polsko-francouzského generála. Cestou se zaplétají do intrik a po návratu do Prahy se kolem nich začnou množit vraždy, které se zmizelým generálem zdánlivě nesouvisí.

Dvojitý šach navazuje na tradici detektivek odehrávajících se před druhou světovou válkou, kdy muži byli pravými muži a první kroky detektivů vždy vedly do místní galerky. Období počátku 30. let, kdy se Dvojitý šach odehrává, je velmi vděčné. Můžete totiž ve svých zápletkách využít národnostní spory, počátek hospodářské krize či nástup různých ideologií. Vše tohle ve Dvojitém šachu naleznete mírou vrchovatou.

Vyšetřovatelé si nejsou jistí ani sebou samými a krom problémů v práci řeší i problémy v osobním životě. Postavy jsou uvěřitelné, jejich zklamání životem taky. Jen mám problém s tím množstvím mrtvol. Nepřijde mi, že se dřív v naší republice vraždilo jako na běžícím pásu. Ale rozpletení zápletky i motivace k činům je velmi uvěřitelná. Jan Michl nakonec vše spletl umně dohromady.

Také mě trochu mrzelo, že k vysvětlení motivace jedné postavy k činům se hlavní vyšetřovatel dostal až po letech. Ale zase ne vždy se policisté dozví všechno, a to, že i z mála si dokáží složit celý obraz o zločinu, z nich dělá dobré detektivy.

Dvojitý šach je dobře napsaná detektivka ze zajímavého prostředí a odehrávající se v atraktivní době, přesto k dokonalému čtenářskému zážitku něco chybí, takže za mě 3*/5*.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi české historické detektivky.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám vadí, když je v detektivce málo akčních scén a detektivů alkoholiků nebo ženských postav.

MICHL, Jan. Dvojitý šach: případ zmizelého generála. Historické krimi. Brno: MOBA, 2023. ISBN 978-80-279-0470-9.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz