Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kniha U severní zdi upozorňuje na bestialitu komunistických padesátých let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

U severní zdi

Komunistický režim napáchal v naší zemi nenávratné škody, kam šlápl, tam ničil. A o některých jeho zvěrstvech se doposud mluvilo a psalo jen málo.

Článek

Kniha U severní zdi je pojmenována podle místa Ďáblického hřbitova, kde v neoznačených hrobech končili ti, co se znelíbili minulému režimu. A bohužel to někdy byly i děti pár minut či dní staré. Jedinou jejich vinou bylo to, že se narodily politickým vězeňkyním. I to stačilo, aby se o ně nikdo po porodu nepostaral a ony tak prohrály boj o svůj život. A další z nich končily navždy odtržené od své biologické rodiny u lampasáků a prominentů strany. Některé možná i v zahraničí.

Petra Klabouchová se rozhodla ve své knize dát hlas násilně umlčeným obětem politických procesů 50. let. Na necelých 350 stranách rozehrává příběhy plné utrpení a bezmoci a bezbřehého lidského zla. S každou další otočenou stranou ve čtenáři roste tíživý pocit a zároveň nemožnost knihu odložit. Postava mstitele román alespoň trochu zlehčuje, dává pocit, že viníci dojdou zaslouženému trestu. Ve skutečném světě se tak nikdy nestalo, o to je to horší.

Nejhorší zločiny se dějí z přesvědčení, že nekonám za sebe, ale za nějakou vyšší moc (stranu, ideologii, Boha…). Jen v takovém případě je člověk podle mě schopen páchat popsaná zvěrstva. Postavám Petry Klabouchové věříte každé jejích nadechnutí, u některých chápete, proč dělají, co dělají. U některých to nechápete vůbec. Nebo to spíš ani nechcete pochopit. Čtení pro mě bylo o to těžší, že sama mám dvě malé děti, a nechci si ani představit, že by se mi dělo něco podobného jako těm statečným ženám.

Petra Klabouchová je excelentní vypravěčka, která se zhostila nelehkého úkolu, ale zvládla ho se ctí. Díky ní se na hrůzy Pankrácké věznice a osudy jejích nedobrovolných obyvatel nezapomene. Kniha je jimi totiž inspirovaná. O to horší z ní má člověk pocit. Že se to opravdu stalo. Autorka se dokonce někde vyjádřila, že to nejhorší do knihy raději nedala.

Po dočtení U severní zdi jsem půl hodiny objímala své děti, přesto mám obavu, že se tíže z ní nezbavím ještě dlouho. Všechna napsaná slova jsou marná. Přečtěte si tu knihu, opravdu. A dejte ji, prosím, přečíst každému, kdo tvrdí, že za minulého režimu bylo lépe. Nebylo.

Za mě jednoznačně 5*/5* a prozatím nejlepší kniha letošního roku.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: jste Čech a zajímá vás, jaké hrůzy psala naše historie.

NEČTĚTE TO, POKUD: jste matka malých dětí a podobné hrůzy by vám nedaly spát.

KLABOUCHOVÁ, Petra. U severní zdi. Brno: Host, 2023. ISBN 978-80-275-1540-0.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz