Hlavní obsah
Knihy a literatura

Körnerové Pán Hor - když vaše srdce touží po tajemném Francouzovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Pán hor I.

V roce 1785 potkává démonický Edmond de Braie mladičkou Christinu a začíná se psát nejen příběh jejich osudové lásky, ale i celého rodu. První díl rozsáhlé romantické ságy Hany Marie Körnerové právě znovu vyšel u nakladatelství MOBA.

Článek

Sága Pán hor Hany Marie Körnerové čítá celkem šest knih a mapuje osudy francouzské šlechtické rodiny de Braie od osmnáctého století až do konce šedesátých let 20. století. Mezi čtenáři se jedná o velmi populární dílo, neboť letošní vydání je již páté. První díl se zaměřuje na osudy prvních dvou de Braieů - Edmunda a jeho syna Sebastiana.

Ač se jedná o historický román, té historie je v něm opravdu pomálu, spíše tvoří jen kulisu k tomu hlavnímu, o co v této knize jde, a to je romantika. Hrdinky nejsou jako nezkrotná Angelika, která se musela účastnit všech dějinných událostí. Tyhle jsou uklizené na venkově a před světobornými záležitostmi spíše utíkají. Tomu, kdo hledá větší vhled do událostí Velké francouzské revoluce a vlády Napoleona Bonapata, za kterých se události prvního dílu dějí, přinese kniha zklamání, protože se v podstatě nic nedoví. Ten, kdo očekává červenou knihovnu, bude spokojen mírou vrchovatou.

Dívky v knize jsou nevinné a andělsky krásné, muži uhrančiví, nepřátelé skvěle zlovolní. Prostě přesně takoví, jaké byste na stránkách romantických historických knih čekali. Hana Marie Körnerová je skvělá vypravěčka. První díl ságy Pán hor je skoro nemožné odložit, jak je čtivý. Sice je vám hned na začátku jasné, jak to celé musí dopadnout, ale zajímá vás, jakými zákrutami postavy ke společnému štěstí doputují. A že těch zvratů, tragédií a překážek je čeká opravdu hodně. Navíc rozhodně ještě nejsme u konce, protože kniha má dalších pět pokračování.

Pán Hor sice neaspiruje na Pulizerovu cenu, ale je to ideální kniha, po které můžete sáhnout při propršeném dni, nebo když vám bude úzko. Na jejích stránkách se totiž přenesete do vzdálených časů a prožijete s jejími postavami romantická dobrodružství s dobrým koncem. A takové knihy rozhodně stojí za to, mít připravené na nočním stolku pro strýčka příhodu.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi rozsáhlé romantické kroniky tipu Cizinka či Dynastie Morlandů od Cynthie Harrod-Eagles.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám vadí, když jsou historické knihy málo historické. Tady si své znalosti dějepisu moc nerozšíříte.

KÖRNEROVÁ, Hana Marie. Pán hor. Brno: MOBA, 2024. ISBN 978-80-279-1291-9.

Nakladatelství MOBA mi knihu poskytlo k recenzi.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz