Hlavní obsah
Knihy a literatura

Legendy & Latéčka dokazují, že káva je důležitá i ve fantasy světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Legendy & Latéčka

Travis Baldree se živil namlouváním fantasy audioknih a zatoužil načíst nějaký příběh podobný filmům z Hallmarku, ale ze světa Dračího doupěte. A toužil tak moc, až si ho sám napsal.

Článek

Ta kniha se jmenuje se Legendy & Latéčka a právě vyšla v českém překladu v nakladatelství Euromedia Group. Pozornost si zaslouží nejenom kvůli krásné zelené ořízce, ale také kvůli svému laskavému obsahu, který se tak moc často ve fantasy knihách nevidí. Vlastně skoro vůbec.

Když jste ork, jsou vaše kariérní možnosti značně omezené. Prostě se v souladu s tradicí a předurčením vydáte na cestu plnou dobrodružství a násilí. Jenže Viv už takový život začíná zmáhat a nebaví ji. Má sen – odejít do nějakého města a tam si otevřít kavárnu. Co na tom, že vlastně ani nikdo neví, co to ta káva je?

Legendy & Latéčka spadají pod fantasy žánr, mnohem víc jsou ale feel-good románem. Rámování fantasy světem je podružné. Ano, v knize sice naleznete magii, orgy, sukuby, souboje na ostří meče a zradu epických rozměrů, ovšem vše tohle je upozaděno. Hlavní roli tu hraje příběh o hledání sebe sama a nového smyslu života. A také důležitost přátelství, lásky, hezkého prostředí a dobrého jídla a pití v životě jedince. Protože tohle všechno přece dovolí zapomenout na prožité hrůzy a s nadějí hledět do budoucna.

Příběh rychle odsýpá, je napsaný velmi čtivě a přispívá k tomu i překlad Jitky Čupové. Líbilo se mi pomrkávání na čtenáře znalého prostředí her na hrdiny (ono dvojité L v názvu určitě náhoda nebude) i netradiční zvolení ras hlavních hrdinů. V poslední době se roztrhl pytel s příběhy s LGBTQ+ postavami, ale tady je to napsáno tak nenásilnou a pěknou formou, že to snad nebude vadit žádnému zastánci tradiční rodiny.

Co bych Legendám & Latéčkům vytkla, je až přílišná selanka. Před Viv vlastně nestojí žádný větší problém. Všechno se jí až moc snadno daří a ze všech problémů vybruslí bez ztráty kytičky. A když už se objeví hlavní padouch, na Vivinu stranu se postaví celé město. Opravdu je to příběh, za který by se scénáristé Hallmarku nemuseli stydět.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Ořízka knihy Legendy & Latéčka

Jestli bych měla román charakterizovat jen jedním slovem, tak by byl jednoznačně milý. Pokud nehledáte epickou fantasy s bojem o záchranu světa, ale spíše knihu, která vás u šálku dobré kávy zahřeje u srdce a přinese vám do duše mír, jsou Legendy & Latéčka pro vás to pravé.

Travis Baldree knihu napsal v období koronavirové izolace a vydal ji v samonákladu. Asi nečekal, že se setká s tak velkým úspěchem, ale nyní má velké plány. Legendy & Latéčka jsou prvním románem z připravované série z jednoho světa, které na sebe nebudou příliš navazovat. Inspiraci si prý vzal ze série o Zeměploše Terryho Pratchetta. Tak snad i ostatní díly budou stejně milé.

Za mě 4*/5*.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: hledáte oddechovou milou knihu, nad kterou nemusíte moc přemýšlet.

NEČTĚTE TO, POKUD: je pro vás fantasy žánr jen o Pánovi prstenů a další vysoké fantasy, tohle by se vám asi nelíbilo. Není to moc vysoké.

BALDREE, Travis. Legendy & latéčka. Přeložil Jitka ČUPOVÁ. Praha: Euromedia Group, 2023. ISBN 978-80-242-8945-8.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz