Hlavní obsah
Knihy a literatura

Mapa soli a hvězd vypráví v děsivých kulisách o naději na lepší zítřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Mapa soli a hvězd

Některé knihy mají jedinečnou možnost nás vzít tam, kam bychom se nikdy neodvažovali, a prožít to, co bychom nepřáli ani největšímu nepříteli. Takovou je i Mapa soli a hvězd autorky Zeyn Joukhadar.

Článek

Mladičká Núr se ocitla v nesprávný čas na nesprávném místě. Spolu s matkou a sestrami se stěhují z New Yorku do Sýrie, kde ale propuká válka, a ony se musí vydat na strastiplnou cestu do bezpečí. Souběžně v knize sledujeme i osudy středověké poutnice Ráwíji na její cestě za dospělostí. Každá z dívek se ocitá na výpravě, která jim nenávratně změní život. Jen jedna je na ní dobrovolně, ale obě věří, že její konec bude dobrý.

Tohle byla vážně hutná kniha, která se četla nesmírně těžce. Člověk si nedokáže představit, co lidé prožívali a co jinde na světě prožívají za hrůzy. Musíme být opravdu rádi, že žijeme tady a naše problémy jsou v porovnání s jejich opravdu leckdy marginální. Zvlášť v současné době, kdy máme válku téměř za humny a kdy kvůli sdělovacím prostředkům každý ozbrojený konflikt prožíváme téměř v přímém přenosu.

A co napsat o samotné knize? Člověku trochu trvá, než se začte, ale určitě se tím nenechte odradit. Ke konci ji naopak nebudete chtít odložit, jak budete potřebovat znát konec. Opravdu. Někomu může vadit prolínání dvou příběhů, já to ale kvituji, protože příběh Ráwíji odlehčoval smutný a tragický příběh Núr. V knize najedete spoustu hezkých a hlubokých myšlenek, které stojí za pozornost, ale autorka je nikomu na sílu nenutí, spíš příběh nenásilně ozvláštňují.

Kniha rozhodně nutí k zamyšlení a leckdy to zamyšlení není zrovna příjemné. Takové knihy, jako je Mapa soli a hvězd, potřebujeme. Dají nám prožít hrůzy války, aniž bychom v ní opravdu byli. A tím spíše budeme toužit po míru, protože ve válce by nemělo vyrůstat žádné dítě, nikdo by neměl kvůli ní přijít o život. Škoda, že si to někteří lidé neuvědomují ani v moderním 21. století.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás zajímají válečné příběhy, historie Sýrie a to, jak se lidí chovají pod tlakem.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám tragické příběhy nedělají dobře.

JOUKHADAR, Zeyn. Mapa soli a hvězd. Přeložil Blanka ROZSYPALOVÁ. Praha: Dobrovský, 2020. Kontrast. ISBN 978-80-7390-705-1.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz