Hlavní obsah
Umění a zábava

Netflix nám pravdivý obraz královny Šarloty nenabídne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Netflix

Královna Šarlota

Společnost Netflix bude od 4. května vysílat prequel ke svému seriálovému hitu Bridgertonovi. Tentokrát se zaměří na mládí královny Šarloty Meklenbursko-Střelické.

Článek

Od streamovacího giganta se ovšem nedá očekávat, že by seriál byl věrný historickým faktům, spíše než cokoliv jiného půjde o historickou selanku plnou sexuálně explicitních scén a romantiku v líbivých kulisách. Tedy přesně to, po čem moderní a zhýčkaný divák touží. Vždyť obě dvě série Bridgertonových trhaly divácké rekordy, tak není divu, že se Netflix snaží z jejich vesmíru vytěžit maximum.

Historický mišmaš

Netflixovský seriál vychází ze série knih americké spisovatelky Julie Quinnové. Ta si pro své romantické příběhy zvolila prostředí britské aristokracie v georgiánském období. A to je všechno. Ani jedna z jejích postav není historicky doložitelná, žijí v jakémsi bezčasí, kdy na ně nedopadá okolní svět jako například napoleonské války. Jenže Netflix se rozhodl, že v jeho seriálu bude hrát roli i postava historická – královna Šarlota, nejvýznamnější matrona londýnské smetánky konce 18. a počátku 19. století. A protože je to postava zajímavá, dostala vlastní seriál.

Královnin životní příběh si zfilmovaní rozhodně zaslouží. V 17 letech se stala manželkou krále Jiřího III., kterému porodila 15 dětí. Stála mu věrně po boku při ztrátě amerického území, při vypuknutí jeho duševní choroby, podporovala řadu umělců a údajně stojí i za jedním z receptů na šarlotku – sladký jablečný dezert. Jenže na její mnohovrstevnatou osobnost se těšit určitě nemůžeme.

Aby se nesoudila britská královská rodina

Čeká nás historie ohnutá tak, aby se zavděčila všem, nejlépe Američanům. Ostatně v poslední době streamovací platformy v čele s Netflixem moc na historickou přesnost nedbají. Vždyť i Annu Boleynovou v seriálu z roku 2021 hrála herečka tmavé pleti. A představitelka císařovny Sissi v loňském roce také nevypadala na 16 let. I Bridgertonovi vyvolaly celou řadu nevole, když mezi britskou aristokracii dosadili postavy, jejichž předci spíše než ze severu pocházejí z Afriky. Za příklad může sloužit i samotná postava královny, o jejímž původu se spekuluje. Ovšem dokázáno to nikdy nebylo.

Opravdu se jako diváci máme spokojit s podobnými historickými kiksy? Nebo máme prostě přijmout fakt, že si s historií každý může dělat, co chce, a každý si ji, jak chce, vykládat? Abychom pak nebyli překvapení, že se z historie nikdy nepoučíme. Myslím, že poučit by se mohly i seriálové a filmové produkce, vždyť zrovna Netflix teď čelí žalobě za to, že obsadil herečku tmavé pleti do role Kleopatry, což byla Řekyně jak vyšitá. Aby se po odvysílání seriálu o královně Šarlotě nechtěla soudit třeba britská královská rodina…

A pro nás diváky: Neberme historické seriály příliš vážně. Nemají nás poučit, spíše pobavit. Pokud se chceme dozvědět něco fakticky správného, jsou tu jiné žánry - například dokument. Nebo vždy můžete sáhnout po knize.

Jaký je váš názor na ohýbání historie? Vadí vám to?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz