Hlavní obsah
Knihy a literatura

Než zjistíš pravdu - když dokonalá rodina není až tak dokonalá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Než zjistíš pravdu

Mladá česká spisovatelka Elena Minářová nám v psychologickém thrilleru Než zjistíš pravdu dává nahlédnout pod pokličku americké rodiny z vyšší vrstvy. A asi nikoho nepřekvapí, že i oni mají své tajemství a není hezké.

Článek

Amanda si žije svůj krásný americký sen. Má domek na předměstí, dvě děti, úspěšného manžela a nejlepší kamarádku Iris, se kterou si společně užívají pozici ženy v domácnosti. Chodí na jógu a zdánlivě jí nic nechybí. Dokonalý obrázek se začne drolit v momentě, kdy se do sousedství přistěhuje Maddie a Amanda se s ní začne přátelit.

Příběh krásně plyne před očima. Postavy jsou sypaticky nesympatické. Autorka skvěle rozdala karty, aby svůj příběh dovedla tam, kam chtěla. Vlastně mě na knize mrzelo jen to, že postava toho, kdo páchá veškeré probíhající zlo, je poměrně záhy odhalena. Že jsme mohli být napínáni trochu déle. Motivaci záporné postavy věříte a vlastně jí rozumíte. Říkáte si, že byste udělali úplně to samé, možná i něco horšího.

A rozumíte i všem ostatním postavám. Občas si v knihách říkám, že je příběh velmi neuvěřitelný, že by se nikdy nemohl stát, ale tady autorce věříte úplně všechno. Příběh skvěle zabydlela a hlavně postava Iris mi přišla velmi povědomá. Na takovou „kamarádku“ narazil v životě snad každý.

Při čtení Než zjistíš pravdu si spolu s postavami kladete otázku, co vlastně jste pro zdánlivě dokonalý život ochotni obětovat. A zda takový život stojí za to. Jestli by někdy nebylo lepší zanechat přetvářky a přehnané snahy. Také není špatné si uvědomit, že i ti až přehnaně dokonalí a šťastní lidé mají svá trápení. Tohle poselství je důležité zvláště v dnešní době, kdy každý na sociálních sítích prezentuje jen to, co chce a obalí to do sladkých řečiček a hlubokomyslných citátů.

Kvitovat musím i nádhernou obálku, která se nakladatelství Fortuna Libri opravdu povedla. Přesně víte, kde se po otevření knihy ocitnete. Než zjistíš pravdu může být pro někoho skvělou úvodní knihou do thrillerového žánru, ale určitě se zavděčí i kovaným fanouškům psychologických her. Těším se na další autorčinu knihu.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: hledáte nějakou knihu jako vhled do žánru thrillerů, nebo si chcete potvrdit, že není všechno zlato, co se třpytí.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám vadí, když čeští autoři píší knihy z cizího prostředí.

Děkuji autorce a nakladatelství Fortuna Libri za zaslání recenzního výtisku.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz