Hlavní obsah
Knihy a literatura

O starém Řecku ve výtahu je vtipně pojatá kniha historie starověkého Řecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy O starém Řecku ve výtahu

Představte si, že uvíznete na dlouhé hodiny ve výtahu. Nudná a děsivá představa? Nemusí být, pokud je váš společník archeolog a ve stručnosti vám vyloží dějiny Řecka od pravěku po rozpad Římské říše.

Článek

Mám ráda historii a ve škole byl dějepis můj nejoblíbenější předmět. Jenže poslední dobou ji tak trochu zanedbávám. Myslím takovou tu pravověrnou ve formě non-fiction literatury. Protože přiznejme si to, najít dobrou a záživnou knihu o historii, která by nebyla podána školometsky a čtenáře bavila, je jako najít jehlu v kupce sena. To ovšem neplatí o knize Theodorea Papakostase O starém Řecku ve výtahu.

Ta kniha má totiž všechno, vtip, švih, hezké ilustrace, skvělý překlad a slovní hříčku v názvu. I když neumím Řecky, takže nevím, jestli funguje i v řečtině. Jednotlivé kapitoly se vždy zaměřují na jedno období z řeckých dějin a já jsem byla překvapena, jak malý časový úsek v řeckých dějinách zaujímá takové to klasické Řecko. A podobných překvapivých momentů je v knize víc.

Papakostas je odborník na slovo vzatý a několik let se věnuje popularizaci historie a archeologie na sociálních sítích v projektu Archeostoryteller. Kniha O starém Řecku ve výtahu na tento projekt navazuje. Formou nenuceného dialogu vypráví o Řeckých dějinách od prvního pazourku po pohlcení Římskou říší a její úpadek. Nehemží se to v ní daty a příliš ani jmény, spíš dává události pravěku a starověku do souvislostí. Popisuje, jak od sebe odlišit jednotlivé historické etapy, vtipně glosuje války a pokud o něčem nemá jako historik dostatek důkazů, nevymýšlí si. Zaměřuje se i na vyprávění o obyčejných lidech. Kéž by všichni učitelé dějepisu byli stejní a měli stejný zápal pro svůj předmět.

K výjimečnosti knihy přispívá i překlad Markéty Kulhánkové. Kniha se čte lehce, pokud je někde potřeba, přidá vysvětlivky. Určitě to pro ni nebyl lehký úkol, protože O starém Řecku ve výtahu byla primárně psaná pro řecké publikum, takže dovysvětlit nějaké reálie je občas potřeba. Vyzvednout musím také názvy jednotlivých kapitol, které vychází z textů českých populárních písní. A spojit v jednom projektu Milana Chladila, Hanku Zagorovou, Kabát a nebo například Karla Kryla, to už chce odvahu.

Já dávám 5*/5*, jen mě mrzí, že i my nemáme podobně naučnou knihu o českých dějinách. Třeba se Papakostasem někdo inspiruje, já bych byla ráda.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: se zajímáte o historii nebo Řecko a chcete se dozvědět něco nového a dát vše do souvislostí.

NEČTĚTE TO, POKUD: nemáte rádi non-fiction literaturu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz