Hlavní obsah
Knihy a literatura

Panoptikum pana Perkinse vyšetřuje v minulosti i přítomnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Panoptikum pana Perkinse

Panoptikum pana Perkinse je tradiční českou detektivkou, která se netradičně odehrává ve dvou časových rovinách, kdy vyšetřovatelé pátrají po vrahovi. Jedna se odehrává v současnosti, jedna na sklonku 19. století.

Článek

Mladá Ada vystupuje jako vousatá žena v panoptiku, kterému se přestává dařit. Jeho majitel pan Perkins dostává nečekanou nabídku od svého bývalého přítele Higgse, aby celý podnik přestěhoval do jeho zábavního parku. Podle Ady nemá Higgs čisté úmysly a v parku se děje něco zlého, což se jí potvrdí, když je spáchána vražda. Jenže kdo je vrah? O více než století později je v opuštěném areálu bývalého parku objevena mrtvola, policie povolá historika Benedikta, aby záhadu rozluštil.

S Panoptikem pana Perkinse jsem měla, přiznám se, od počátku mírný problém, a to s jeho základní premisou. Někde ve středních Čechách, ne tak moc vzdáleně od Prahy, stál kdysi zábavní park, do kterého již 130 let nevstoupila lidská noha. V zemi, kde se vyvlastnilo úplně všechno a následně se to na vesnicích předělalo na JZD, se to zdá opravdu nereálné. A od 90. let co není přišroubované, to vám někdo ukradne a prodá. To by mi spíš sedělo na Ameriku či Austrálii, kde je nekonečný prostor a půdy je hodně. Ale autorka Ilona Dobrovolná chtěla svůj příběh zasadit do Čech a nastavila tato pravidla.

Pokud se na ně čtenář rozhodne přistoupit, nebude zklamán. Příběh je napínavý, děj rychle odsýpá, postavy jsou uvěřitelné a sympatické. Rozdělení děje na dvě časové roviny, ve kterých se simultánně pátrá po vrahovi, je dobrý nápad, který Příběhy pana Perkinse ozvláštňuje. Velmi kladně hodnotím i to, že čtenáři vrah není jasný hned ze začátku, že chvíli podezírá toho, chvíli zase onoho. A i když vraha odhalí dřív než oba „detektivové“, není nouze o překvapení. Přesně tak napínavá by detektivka měla být.

Člověk si při čtení rozšíří i obzory, protože se dozví, jak to dříve fungovalo v cirkusech, panopticích a zoologických zahradách. Irena Dobrovolná navíc stvořila netradiční vyšetřovací dvojici historika Benedikta Knesla s jeho praktikantkou Klárou, kteří záhadě zábavního parku přijdou na kloub, není tedy vyloučeno, že se s nimi potkáme i v nějakém dalším odloženém historickém případu, já bych si volné pokračování ráda přečetla.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi historické detektivky, pomalé vyšetřování a vyšetřování v minulosti.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám vadí, že základní premisa příběhu – tedy 130 let opuštěna a zapečetěná nemovitost – by se nikdy v Čechách nemohla stát. Nebo pokud hledáte v detektivkách nějakou akci.

DOBROVOLNÁ, Ilona. Panoptikum pana Perkinse. Brno: MOBA, 2024. ISBN 978-80-279-1308-4.

Knihu mi nakladatelství MOBA poskytlo k recenzi.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz